J 2011

Vývoj zemědělské výroby v České republice pod vlivem společné zemědělské politiky EU

SVOBODOVÁ, Hana

Základní údaje

Originální název

Vývoj zemědělské výroby v České republice pod vlivem společné zemědělské politiky EU

Název anglicky

The Development of Agricultural Production in the Czech Republic under the Influence of the Common Agricultural Policy of the EU

Vydání

Acta regionalia et environmentalica, Nitra, Slovenská poľnohospodárska univerzita, 2011, 1336-9253

Další údaje

Jazyk

čeština

Typ výsledku

Článek v odborném periodiku

Obor

Zemský magnetismus, geodesie, geografie

Stát vydavatele

Slovensko

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Odkazy

Organizační jednotka

Pedagogická fakulta

Klíčová slova česky

společná zemědělská politika EU; kraj Vysočina; rostlinná a živočišná výroba; dotace

Klíčová slova anglicky

Common Agricultural Policy of the EU; the Vysočina region; livestock and crop production; subsidies

Příznaky

Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 12. 4. 2012 07:28, RNDr. Hana Svobodová, Ph.D.

Anotace

V originále

Česká republika svým vstupem do EU v roce 2004 přijala i podmínky společné zemědělské politiky. Dopady SZP na zemědělství ČR jsou mnohé, a to jak pozitivní, tak i negativní – což dokazují výsledky dotazníkového šetření v kraji Vysočina mezi podniky právnických i fyzických osob. Pozitivní dopady lze spatřovat především v nárůstu finančních zdrojů pro zemědělce (přestože nejsou tak vysoké jako pro „staré“ členské státy EU), ovšem to je spojeno např. s vyššími nároky na administrativu. Nejmarkantnějším projevem SZP je útlum zejména živočišné výroby. Tato situace staví zemědělce nejen v kraji Vysočina, což je tradiční oblast chovu skotu, do obtížné pozice a jsou nuceni hledat alternativní cesty hospodaření a rozvoje. Jednou z cest je snaha o zvýšení konkurenceschopnosti zemědělství – ať už se jedná o marketingové akce či hledání inovativních postupů v zemědělské výrobě. Velkou možností, a dosud příliš nevyužívanou, je diverzifikace aktivit. Třetí cestou, kterou společná zemědělská politika nabízí je větší důraz na rozvoj venkova. Společná zemědělská politika EU – a tím i zemědělství v regionech České republiky – je však v současné době konfrontována celou řadou výzev, které budou mít zásadní vliv na směřování zemědělství v následujících letech.

Anglicky

Czech Republic entered into EU in 2004 and had to adopt conditions of the Common agricultural policy of the EU. Impacts of the Common agricultural policy on Czech agriculture are numerous – both positive and negative. Positive impacts are evident mainly in growth of financial sources for farmers (however, not still as high as in old member countries) but this is connected also with more requirements on administrative. The most striking impact of the Common agricultural policy is fall of the livestock production. The aim of the paper is confirmation of these theses on base of results of questionnaire survey among agricultural subjects in model region, which is Vysočina region. Above mentioned situation sets farmers (not only in the Vysočina region, which is traditional agricultural region) into complicated situation – they have to find new alternative way of farming and development for their survival.