KACHLÍK, Petr. Postoje a znalosti vzorku žáků druhého stupně základní školy o konzumaci alkoholu. In ŘEHULKA, E., JANDA, M. (eds.) ANOTACE příspěvků 7. konference s mezinárodní účastí Škola a zdraví 21. 2011. ISBN 978-80-210-5532-2.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Postoje a znalosti vzorku žáků druhého stupně základní školy o konzumaci alkoholu
Název česky Postoje a znalosti vzorku žáků druhého stupně základní školy o konzumaci alkoholu
Název anglicky Attitudes and knowledge of the sample of students in primary school about alcohol consumption
Autoři KACHLÍK, Petr.
Vydání ŘEHULKA, E., JANDA, M. (eds.) ANOTACE příspěvků 7. konference s mezinárodní účastí Škola a zdraví 21, 2011.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 50300 5.3 Education
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
ISBN 978-80-210-5532-2
Klíčová slova česky alkohol; dotazník; návyková látka; postoj; prevence; riziko; škola; zdraví; znalost; žák
Klíčová slova anglicky alcohol; questionnaire; addictive substance; attitude; prevention; risk; school; health; knowledge; student
Změnil Změnil: doc. MUDr. Petr Kachlík, Ph.D., učo 2190. Změněno: 20. 7. 2011 16:03.
Anotace
Alkohol je v současné české společnosti opomíjenou návykovou látkou, které mnozí lidé ani nepovažují za drogu. Přitom individuální i společenské důsledky jeho časté a nadměrné konzumace jsou hrozivé – závislost, těžké poškození všech kvalit zdraví, asociální a antisociální chování, rozvraty vztahů, selhání funkce rodiny, ohrožení hodnot, zdraví a života jedince i dalších osob. K prvním kontaktům s alkoholem dochází velmi brzy - ve věku 6-8 let, nabízejí jej rodiče nebo další blízcí příbuzní. Mládež nabývá dojmu, že bez alkoholu se není možno kvalitně bavit. Proto je důležité již v rodině a v základní škole věnovat dětem dostatek času, hovořit s nimi o problémech, naslouchat jim, vybrat vhodné způsoby trávení volného času. Bylo realizováno kvantitativní dotazníkové šetření o 23 otázkách, které bylo převedeno do elektronické podoby. Webovým dotazníkem byl osloven vzorek 400 žáků 2. stupně základní školy (195 dívek, 205 hochů) z 8 krajů České republiky. Z výsledků vyplynulo, že zkušenosti a pocity po konzumaci alkoholického nápoje jsou u hochů a dívek obdobné, přitom ženský organismus je vůči alkoholu citlivější a zranitelnější. S věkem žáků roste výskyt jejich zkušeností s alkoholem. Varující je, že se významně neliší základní znalosti o rizicích pití alkoholu u žáků, kteří prošli preventivním programem, a u žáků bez aplikované prevence. Preventivní opatření na školách je třeba začít uplatňovat včas a vybrat jejich vhodné formy, posílit spolupráci s rodiči a s celou komunitou, netolerovat konzumaci alkoholických nápojů dětmi, jejich nabízení a prodej.
Anotace anglicky
Alcohol is now the Czech society ignored an addictive substance, which many people do not as a drug. The individual and societal consequences of the frequent and excessive consumption are dire - addiction, severe damage to all qualities of health, anti-social and antisocial behavior, relationship disruptions, failure of the family, threats to the values, health and life of the individual and others. The first contacts with alcohol occurs very early, at the age of 6-8 years, offering it to parents or other close relatives. Young people have the impression that no alcohol can not be well entertained. It is therefore essential, in the family and primary school children to devote enough time to talk to them about issues, listen to, select the appropriate ways to spend free time. It implemented a quantitative survey of 23 questions, which were converted into electronic form. Web-based questionnaire was approached by a sample of 400 students the second primary school (195 girls, 205 boys) from 8 regions of the Czech Republic. The results showed that the experiences and feelings after consuming alcoholic beverages are for boys and girls alike, while female body is more sensitive to alcohol and vulnerable. With age, children growing presence of their experience with alcohol. Alarming is that unsignificantly different basic knowledge of the risks of drinking among students who underwent a preventive program, and students without applying prevention. Preventive measures in schools must begin to apply their time and choose the appropriate form, to strengthen cooperation with parents and the whole community, not to tolerate the consumption of alcoholic beverages to children and offering for sale.
Návaznosti
MSM0021622421, záměrNázev: Škola a zdraví pro 21. století
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Škola a zdraví pro 21. století
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 12:30