NIGUTOVÁ, Monika, Tatiana KIMÁKOVÁ a Petr KACHLÍK. Narušenie sociálnych väzieb ako príčina delikvencie adolescentov. In ŘEHULKA, E., JANDA, M. (eds.) ANOTACE příspěvků 7. konference s mezinárodní účastí Škola a zdraví 21. ISBN 978-80-210-5532-2. 2011.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Narušenie sociálnych väzieb ako príčina delikvencie adolescentov
Název česky Narušení sociálních vazeb jako příčina delikvence adolescentů
Název anglicky Disruption of social bonds as a cause of delinquency of adolescents
Autoři NIGUTOVÁ, Monika, Tatiana KIMÁKOVÁ a Petr KACHLÍK.
Vydání ŘEHULKA, E., JANDA, M. (eds.) ANOTACE příspěvků 7. konference s mezinárodní účastí Škola a zdraví 21, 2011.
Další údaje
Originální jazyk slovenština
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 50300 5.3 Education
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
ISBN 978-80-210-5532-2
Klíčová slova česky adolescenti; delikvence; rodina; sociální vazby
Klíčová slova anglicky adolescents; delinquency; family; social bonds
Změnil Změnil: doc. MUDr. Petr Kachlík, Ph.D., učo 2190. Změněno: 20. 7. 2011 17:44.
Anotace
Narušené sociálne väzby v adolescencii majú priamu súvislosť s delikvenciou mladistvých. Adolescencia je obdobie stabilizácie psychického a fyzického vývinu. Dochádza tu ku komplexnej premene osobnosti v oblasti telesnej, duševnej i sociálnej. Hlavnou vývinovou úlohou je hľadanie a rozvoj vlastnej identity. V tomto období zohráva dôležitú úlohu rodinné prostredie, jeho funkčná, prípadne dysfunkčná podoba. Rodina vo veľkej miere vplýva na ďalší život človeka. V práci sa podrobnejšie venujeme sociálnej deviácii, vymedzeniu teórií deviácie a charakteristikám delikventnej mládeže. Popisujeme prácu s rizikovou mládežou, zameriavame sa na sociálnu prevenciu a princípy práce s mládežou. Cieľom práce bolo zistiť súvislosť delikvencie adolescentov s narušenými sociálnymi vzťahmi, najmä s pociťovaním nedostatku rodičovskej lásky a záujmu a zistiť hlavné motívy delikvencie adolescentov. Práca poukazuje na fakt, že na delikventné správanie adolescentov majú najväčší vplyv kamaráti a väčšina delikventov pozorovala rovnaké alebo podobné deviantné správanie v rodinnom prostredí.
Anotace česky
Narušené sociální vazby v adolescenci mají přímou souvislost s delikvencí mladistvých. Adolescence je období stabilizace psychického a fyzického vývoje. Dochází zde ke komplexní přeměně osobnosti v oblasti tělesné, duševní i sociální. Hlavní vývojovým úkolem je hledání a rozvoj vlastní identity. V tomto období hraje důležitou roli rodinné prostředí, jeho funkční, případně dysfunkční podoba. Rodina ve velké míře ovlivňuje další život člověka. V práci se podrobněji věnujeme sociální deviací, vymezení teorií deviace a charakteristikám delikventní mládeže. Popisujeme práci s rizikovou mládeží, zaměřujeme se na sociální prevenci a principy práce s mládeží. Cílem práce bylo zjistit souvislost delikvence mladistvých s narušenými sociálními vztahy, zejména s pociťováním nedostatku rodičovské lásky a zájmu a zjistit hlavní motivy delikvence adolescentů. Práce poukazuje na fakt, že na delikventní chování dospívajících mají největší vliv kamarádi a většina delikventů byla svědky stejného nebo podobného deviantního chování v rodinném prostředí.
Anotace anglicky
Disrupted social bonds in adolescence have direct connection with the delinquency of young people. Adolescence is a period of stabilization of mental and physical development. There is a comprehensive transformation of personality in the physical, mental and social field. The main developmental task is to find and develop theirs own identity. During this period plays an important role family environment, its functional or dysfunctional form. The family has great influence on another person's life. The work devotes to social deviation, to defining deviance theories and to characteristics of juvenile delinquents. We describe work with problematic youth, we focus on social prevention and principles of work with young people. The objective of the work was to find out the connection between the delinquency of adolescents and disrupted social bonds, specially feeling of the absence of parental love and attention and to find out the main motives for the delinquency of adolescents. The work points out the friends as the most important factor of delinquency of adolescents and finally points out the fact the most of adolescents saw the same or similar deliquent behaviour in the family.
Návaznosti
MSM0021622421, záměrNázev: Škola a zdraví pro 21. století
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Škola a zdraví pro 21. století
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 11:16