PENKA, Miroslav, Jarmila KISSOVÁ, Alena BULIKOVÁ, J. ZAVŘELOVÁ, Petra OVESNÁ a Tomáš PAVLÍK. Trombohemoragický syndrom u nemocných s myeloproliferativním onemocněním s trombocytemií. Vnitřní lékařství. 2011, roč. 57, č. 3, s. 306-311, 5 s. ISSN 0042-773X.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Trombohemoragický syndrom u nemocných s myeloproliferativním onemocněním s trombocytemií
Název anglicky Thrombohaemorrhagic syndrome in patients with a myeloproliferative disease with thrombocythemia
Autoři PENKA, Miroslav (203 Česká republika, garant, domácí), Jarmila KISSOVÁ (203 Česká republika, domácí), Alena BULIKOVÁ (203 Česká republika, domácí), J. ZAVŘELOVÁ (203 Česká republika), Petra OVESNÁ (203 Česká republika, domácí) a Tomáš PAVLÍK (203 Česká republika, domácí).
Vydání Vnitřní lékařství, 2011, 0042-773X.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30201 Cardiac and Cardiovascular systems
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/11:00052916
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky Trombohemoragický syndrom; krvácení; krevní destičky
Klíčová slova anglicky Thrombohaemorrhagic syndrome; bleeding; platelet
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: Mgr. Michal Petr, učo 65024. Změněno: 15. 9. 2011 13:41.
Anotace
Trombohemoragický syndrom je klinický syndrom projevující se současným výskytem krvácení a trombózy. Vyskytuje se v souvislosti s řadou chorobných stavů a je příznačný pro myeloproliferativní choroby, paraproteinemie a jaterní choroby. Dále se objevuje v souvislosti s diseminovanou intravaskulární koagulací a jí podobnými syndromy (tzv. DIC-like syndrom). Trombohemoragický syndrom může být projevem chronických myeloproliferací, zejména jsou-li provázeny trombocytemií. Nejčastěji tedy provází esenciální trombocytemii. U tohoto onemocnění se však ukazuje, že se nemusí jednat o bezprostřední závislost klinické symptomatologie krvácení a trombózy na počtu krevních destiček, jak by se nabízelo, ale že může být důsledkem i jiných změn. Z nich se vedle současné přítomnosti rizikových trombofilních dispozic, kardiovaskulárního rizika, leukocytózy a dalších nabízejí poruchy funkce krevních destiček. Právě poruchám funkce krevních destiček v souvislosti s klinickou symptomatologií krvácení a trombózy je věnována přiložená studie.
Anotace anglicky
Thrombohaemorrhagic syndrome is a clinical syndrome manifesting with concurrent bleeding and thrombosis. It is associated with a range of pathological states, typically with myeloproliferative diseases, paraproteinaemia, liver disease as well as disseminated intravascular coagulation and similar syndromes (so called DIC-like syndrome). Thrombohaemorrhagic syndrome might be a symptom of chronic myeloproliferations, particularly if these are associated with thrombocythemia. It is most frequently linked to essential thrombocythemia. However, in this disease, it seems that the clinical symptoms of bleeding and thrombosis might not be directly determined by the number of platelets, as it would suggest itself, but that this can be consequent to other changes. These may include predisposition to thrombophilia, cardiovascular risk, leukocytosis etc. as well as, for example, platelet dysfunction. The present study focuses on platelet dysfunction in conjunction with clinical symptoms of bleeding and thrombosis.
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 05:13