UHLÍŘOVÁ, Hana, Martin IVANOV a Miriam NÝVLTOVÁ FISÁKOVÁ. Morfometrická analýza populací lišek z posledního glaciálu Moravy. Acta Mus. Moraviae, Sci. geol. 2011, roč. 96, č. 1, s. 87-110. ISSN 1211-8796.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Morfometrická analýza populací lišek z posledního glaciálu Moravy
Název česky Morfometrická analýza populací lišek z posledního glaciálu Moravy
Název anglicky Morphometric analysis of fox populations from the Moravian Last Glacial
Autoři UHLÍŘOVÁ, Hana (203 Česká republika, garant, domácí), Martin IVANOV (203 Česká republika, domácí) a Miriam NÝVLTOVÁ FISÁKOVÁ (203 Česká republika).
Vydání Acta Mus. Moraviae, Sci. geol. 2011, 1211-8796.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 10600 1.6 Biological sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14310/11:00052956
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova česky Vulpes vulpes;Alopex lagopus;gravettien;magdalenien;osteometrická analýza;kraniální a postkraniální skelet;poslední glaciál
Klíčová slova anglicky Vulpes vulpes;Alopex lagopus;Gravettian;Magdalenian;osteometric analysis;cranial and post cranial skeleton;Last Glacial
Štítky AKR, rivok
Změnil Změnila: Ing. Andrea Mikešková, učo 137293. Změněno: 30. 3. 2012 11:25.
Anotace
Příspěvek se zabývá morfometrií kraniálního a postkraniálního skeletu fosilních populací lišek (Vulpes vulpes a Alopex lagopus) z pozdně paleolitických lokalit gravettienu a magdalenienu na Moravě (Česká republika). Diskutovány jsou rozdíly v metrice mezi recentní a fosilní liškou obecnou a liškou polární a výsledky jsou konfrontovány se zahraničními studiemi. Rozdíly v metrice lišek jsou patrné především na recentním kraniálním skeletu a tyto odlišnosti jsou podpořeny i morfologicky. Měření kraniálního skeletu u fosilního materiálu byla omezena z důvodu jeho nezachování, přesto detailní měření vybraných kosterních elementů postkraniálního skeletu dovolují odlišení Vulpes vulpes od Alopex lagopus. Ačkoliv dochází k překrývání variačních šíří u recentního a fosilního postkraniálního skeletu, průměrné hodnoty jsou značně odlišné. Osteometrická analýza ukázala, že lišky polární z pozdně paleolitických lokalit Moravy byly poněkud větší než recentní zástupci Alopex lagopus. Zdá se pravděpodobné, že populace lišky polární z posledního glaciálu střední Evropy nemigrovaly na sever, ale vyhynuly na konci pleistocénu.
Anotace anglicky
The contribution deals with the morphometrics of cranial and postcranial skeleton of the fossil populations of foxes (Vulpes vulpes and Alopex lagopus) from the Late Palaeolithic Gravettian and Magdalenian sites in Moravia, Czech Republic. Differences in morphometry between the recent and fossil red fox and arctic fox are discussed and results are confronted with foreign studies. Differences in osteometry of foxes are especially typical for the recent cranial skeleton and these variations are supported by their morphological comparison. Measurements of cranial skeleton are strongly restricted in fossil material because of the state of preservation; however, the detailed osteometry of selected elements of postcranial skeleton enables distinction of Vulpes vulpes from Alopex lagopus. Although there is overlapping in variation spread in the recent and fossil postcranial skeleton, the mean values are significantly different. Osteometrical analysis shows that artic foxes from Moravian Late Palaeolithis sites were somewhat larger than the recent Alopex lagopus. It seems probable that Last Glacial Central European populations of arctic fox did not migrate to the north but they became extinct at the end of the Pleistocene.
Návaznosti
MSM0021622412, záměrNázev: Interakce mezi chemickými látkami, prostředím a biologickými systémy a jejich důsledky na globální, regionální a lokální úrovni (INCHEMBIOL) (Akronym: INCHEMBIOL)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Interakce mezi chemickými látkami, prostředím a biologickými systémy a jejich důsledky na globální , regionální a lokální úrovni
VytisknoutZobrazeno: 19. 7. 2024 22:44