MINÁŘOVÁ, Eva. Variabilita a dynamika lexikálních prostředků publicistiky. In BIČAN, Aleš; KLAŠKA, Jan; MACUROVÁ, Petra; ZMRZLÍKOVÁ, Jana. Karlík a továrna na lingvistiku. Prof. Petru Karlíkovi. 1. vyd. Brno: Host - Masarykova univerzita, 2010, s. 293-303. ISBN 978-80-7294-412-5.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Variabilita a dynamika lexikálních prostředků publicistiky
Název česky Variabilita a dynamika lexikálních prostředků publicistiky
Název anglicky Variability and Dynamics of the Lexical Side of Journalism
Autoři MINÁŘOVÁ, Eva (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání 1. vyd. Brno, Karlík a továrna na lingvistiku. Prof. Petru Karlíkovi, od s. 293-303, 11 s. 2010.
Nakladatel Host - Masarykova univerzita
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 60200 6.2 Languages and Literature
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14410/10:00052967
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
ISBN 978-80-7294-412-5
Klíčová slova anglicky journalism; lexical items; variability and dynamics of lexical items; lexical means and its changing; automation and updating of lexical items
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: PhDr. Ivana Kolářová, CSc., učo 44114. Změněno: 21. 3. 2012 18:09.
Anotace
Publicistický styl můžeme charakterizovat jako styl výrazně dynamický, jehož podoba se mění současně s vývojem společnosti a se společenskými a politickými proměnami, publicistické texty odrážejí vždy novou komunikační situaci při plnění sledovaných komunikačních cílů. V publicistickém stylu nejde jen o zprostředkování a předání informací, ale analyzovaná sdělení bývají také komentována a hodnocena. Zaměřily jsme se především na detailní výzkum variability a dynamiky stylové hodnoty lexikálních prostředků v publicistických textech v souvislosti s potřebou pojmenovávat nové skutečnosti, na rozšiřování významu existujících lexikálních prostředků a na změny spjaté s významovými posuny v souvislosti se záměrnou metaforičností a metonymičností publicistického textu.
Anotace anglicky
The journalistic style could be characterized as an objective functional style that is distinctively dynamic. Its development and transformation take place mainly in the lexicon. Lexical means appear relatively stable with respect to the given period, but they could be variable in time mostly in connection with the political, economical and social development. We can also observe great variability and dynamics at stylistic features of lexical means. Automation in the use of lexical items and a certain stereotypical way of expressing are replaced in effort to change lexical means, after the intentional breaking of templates. Lexical items are being updated, and there are tendencies for making texts special by linguistic means, all in support of the targeted superiority of publicistic communication.
VytisknoutZobrazeno: 14. 5. 2024 11:48