KUČERA, Dalibor, Jana Marie HAVIGEROVÁ a Jiří HAVIGER. Grafometrie jako diagnostická metoda. In Bartošová, K., Čeňák, M., Humpolíček, P., Kukaňová, M., Slezáčková, A. Sborník příspěvků 14. ročníku konference na téma Sociální procesy a osobnost: Člověk na cestě životem: Křižovatky a mosty. Brno: Psychologický ústav Filozofické fakulty Masarykovy univerzity, 2011, s. 152-156. ISBN 978-80-263-0029-8.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Grafometrie jako diagnostická metoda
Název česky Grafometrie jako diagnostická metoda
Název anglicky Graphometry as a Psychodiagnostic Method
Autoři KUČERA, Dalibor (203 Česká republika, garant, domácí), Jana Marie HAVIGEROVÁ (203 Česká republika, domácí) a Jiří HAVIGER (203 Česká republika).
Vydání Brno, Sborník příspěvků 14. ročníku konference na téma Sociální procesy a osobnost: Člověk na cestě životem: Křižovatky a mosty. od s. 152-156, 5 s. 2011.
Nakladatel Psychologický ústav Filozofické fakulty Masarykovy univerzity
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50100 5.1 Psychology and cognitive sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Kód RIV RIV/00216224:14210/11:00053144
Organizační jednotka Filozofická fakulta
ISBN 978-80-263-0029-8
Klíčová slova česky grafometrie, diagnostika, psychologie, osobnost, rukopis
Klíčová slova anglicky graphometry; diagnostics; psychology; personality; handwriting
Změnil Změnila: doc. PhDr. Jana Marie Havigerová, Ph.D., učo 7257. Změněno: 6. 12. 2016 15:48.
Anotace
Příspěvek je zaměřen na problematiku využití grafometrie jako diagnostické metody. Jedná se zejména o představení možností a limitů její aplikace při hodnocení rukopisu, resp. hodnocení objektivně měřitelných charakteristik rukopisu za pomoci počítačového zpracování komparační obrazovou analýzou, a zařazení získaných poznatků do psychodiagnostického rámce, např. v rovině následného posuzování konkrétních osobnostních charakteristik pisatele. Uvedený text navazuje na související výzkum EH-IPCH (Emotions in Handwriting, Interpersonal Characteristics in Handwriting), který je v rámci disertační práce realizován od roku 2010 na Psychologickém ústavu FF MU v Brně.
Anotace anglicky
Article deals with graphometry and its application as a regular psychodiagnostic method. Modern graphometry, i.e. computer-based comparative graphometry, is a transparent method based on extraction of the key information through optic-metrical analysis of graphic material. The method enables a highly detailed description of handwriting characteristics (in particular metrical parameters) and the processing of complete information for further psychodiagnostical use (e.g. personality diagnostics). Apart from general description of the method, practical use of graphometry will be observed, e.g. measurement procedures and data processing. The study is a follow-up to a doctoral research EH-IPCH (Emotions in Handwriting, Interpersonal Characteristics in Handwriting, since 2010) on the Department of Psychology, Faculty of Arts, Masaryk University in Brno.
VytisknoutZobrazeno: 19. 9. 2024 12:57