KAUPOVÁ, Simona, Michaela VAŠINOVÁ GALIOVÁ, Miriam NÝVLTOVÁ FIŠÁKOVÁ, Pavel KOUŘIL a Viktor KANICKÝ. Využití laserové ablace ve spojení s hmotnostní spektrometrií s indukčně vázaným plazmatem (LA-ICP-MS) pro multiprvkovou analýzu kosterních pozůstatků u hradiska Chotěbuz-Podobora. 2011.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Využití laserové ablace ve spojení s hmotnostní spektrometrií s indukčně vázaným plazmatem (LA-ICP-MS) pro multiprvkovou analýzu kosterních pozůstatků u hradiska Chotěbuz-Podobora
Název anglicky Utilization of laser ablation inductively coupled plasma mass spectrometry (LA-ICP-MS) for multielemental analysis of bone remains from Chotěbuz-Podobora
Autoři KAUPOVÁ, Simona (203 Česká republika), Michaela VAŠINOVÁ GALIOVÁ (203 Česká republika, garant, domácí), Miriam NÝVLTOVÁ FIŠÁKOVÁ (203 Česká republika), Pavel KOUŘIL (203 Česká republika) a Viktor KANICKÝ (203 Česká republika, domácí).
Vydání 2011.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 10406 Analytical chemistry
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14310/11:00053177
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova česky laserová ablace; migrace; výživa
Klíčová slova anglicky laser ablation; migration; diet
Změnil Změnila: Mgr. Michaela Vašinová Galiová, Ph.D., učo 64008. Změněno: 24. 1. 2012 17:41.
Anotace
V práci je prezentováno využití metody LA-ICP-MS pro multiprvkovou analýzu kosterních pozůstatků člověka nalezeného na hradisku Chotěbuz-Podobora. Obsah a distribuce zinku, barya, stroncia a vápníku byl sledován ve stoličce lidského zubu. Složení půdy bylo analyzováno pomocí optické emisní spektrometrie s indukčně vázaným plazmatem (ICP-OES). Dosažené výsledky byly srovnávány s výsledky geochemické analýzy.
Anotace anglicky
Study is focused on utilization of LA-ICP-MS method for multielemental analysis of man bone remains from Chotěbuz-Podobora. Content and distribution of Ba, Sr and Ca were investigated in molar tooth. Chemical composition of soils were also study using inductively coupled plasma optical emission spectrometry (ICP-OES). Obtained results were compared with outcomes of geochemical analysis.
Návaznosti
ME10012, projekt VaVNázev: Laserová ablace se spektrometrií v indukčně vázaném plazmatu a spektroskopie laserem buzeného mikroplazmatu v archeologii a antropologii (Akronym: LAICPMSOES a LIBS v arch. a antrop.)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Laserová ablace se spektrometrií v indukčně vázaném plazmatu a spektroskopie laserem buzeného mikroplazmatu v archeologii a antropologii, Program výzkumu a vývoje KONTAKT (ME)
MSM0021622412, záměrNázev: Interakce mezi chemickými látkami, prostředím a biologickými systémy a jejich důsledky na globální, regionální a lokální úrovni (INCHEMBIOL) (Akronym: INCHEMBIOL)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Interakce mezi chemickými látkami, prostředím a biologickými systémy a jejich důsledky na globální , regionální a lokální úrovni
VytisknoutZobrazeno: 11. 5. 2024 02:31