KLÍMOVÁ, Viktorie a Vladimír ŽÍTEK. Eco-Innovations as a Result of Companies’ Innovation Activities. E-Leader online. New York: Chinese American Scholars Association, 2011, Neuveden, June 2011, s. nestránkováno, 15 s. ISSN 1935-4819.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Eco-Innovations as a Result of Companies’ Innovation Activities
Název česky Ekoinovace jako výsledek inovačních aktivit firem
Autoři KLÍMOVÁ, Viktorie (203 Česká republika, garant, domácí) a Vladimír ŽÍTEK (203 Česká republika, domácí).
Vydání E-Leader online, New York, Chinese American Scholars Association, 2011, 1935-4819.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50200 5.2 Economics and Business
Stát vydavatele Spojené státy
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14560/11:00053208
Organizační jednotka Ekonomicko-správní fakulta
Klíčová slova česky Ekoinovace; inovační šetření; Rámcový program pro konkurenceschopnost a inovace
Klíčová slova anglicky Eco-innovations; innovation survey; Competitiveness and Innovation Framework Programme
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: doc. Ing. Viktorie Klímová, Ph.D., učo 22594. Změněno: 28. 2. 2012 22:03.
Anotace
An eco-innovation is any innovation that reduces negative impacts caused by production and consumption. Environmental innovations can be developed upon an initiative of companies or they can be requested by customers. As regards impacts of ecological innovations, they can affect producers as well as customers.Environmental innovations can arise intentionally but they can also arise as a secondary effect of innovations whose primary target was different. Some pressure on development of new eco innovations can be also exerted by the government. The comparative analysis results from an innovation survey carried out in the European Union and it examines which types of innovations are implemented in various states and what is the motivation of companies. The article also discusses whether ecological innovations are launched more often in the most developed countries of the EU or in the less developed ones. Eco-innovatios are directly supported by the Competitiveness and Innovation Framework Programme (CIP).
Anotace česky
Ekoinovace jsou inovace, které snižují škodlivé dopady způsobené výrobou a spotřebou. Ekologické inovace mohou být vyvíjeny z vlastního podnětu firmy, ale tyto inovace mohou být vyžádány i zákazníky. Co se týče dopadů environmentálních inovací, mohou se týkat jak výrobců, tak spotřebitelů. Zavádění ekoinovací však nemusí být cílem samo o sobě, ale může být vedlejším efektem jiných cílů. Určitý tlak na firmy v oblastí zavádění ekoinovací mohou vyvíjet i vlády. Obsažená komparativní analýza vychází z šetření o inovacích prováděného v EU a zabývá se tím, jaké typy inovací jsou zaváděny v jednotlivých státech a jaká motivace k tomu firmy vede. Článek se zabývá také tím, zda jsou ekologické inovace častěji zaváděny v nejvyspělejších zemí EU nebo spíše v těch méně vyspělých zemích. V Evropské unii jsou ekoinovace podporovány prostřednictvím Rámcového programu pro konkurenceschopnost a inovace (CIP).
Návaznosti
MUNI/A/0866/2010, interní kód MUNázev: Podnikatelské prostředí jako zdroj inovačního potenciálu a rozvoje regionů (Akronym: POPRINOV)
Investor: Masarykova univerzita, Podnikatelské prostředí jako zdroj inovačního potenciálu a rozvoje regionů, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 12. 5. 2024 14:35