a 2011

Geofyzikální průzkum jílové rozsedliny u obce Pičín

ŠEŠULKA, Vojtěch, Martin KNÍŽEK a Rostislav MELICHAR

Základní údaje

Originální název

Geofyzikální průzkum jílové rozsedliny u obce Pičín

Název anglicky

Geophysical research of Clay fault in the vinicity of Pičín village

Autoři

ŠEŠULKA, Vojtěch (203 Česká republika, domácí), Martin KNÍŽEK (203 Česká republika, garant, domácí) a Rostislav MELICHAR (203 Česká republika, domácí)

Vydání

2. otevřený kongres České geologické společnosti a Slovenskej geologickej spoločnosti, Monínec 21.-25.9.2011. 2011

Další údaje

Jazyk

čeština

Typ výsledku

Konferenční abstrakt

Obor

10500 1.5. Earth and related environmental sciences

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Kód RIV

RIV/00216224:14310/11:00053316

Organizační jednotka

Přírodovědecká fakulta

ISBN

978-80-87487-00-6

Klíčová slova anglicky

Clay fault; Barrandian; magnetic field anomalies; diabase dikes
Změněno: 27. 9. 2011 23:23, Mgr. Martin Knížek, Ph.D.

Anotace

V originále

Na průzkumné ploše, situované na mírném návrší asi 1 km jižně od obce Pičín, bylo provedeno několik více než dvousetmetrových profilů, z nichž byla většina orientována souběžně se silnicí do Příbrami (SV-JZ). Měřena byla hodnota absolutního magnetického pole a i přes rušivý účinek výše zmíněných antropogenních objektů lze z výsledků pozemního měření vydedukovat několik důležitých poznatků. Především lze spatřit několik nedostatků v podrobné geologické mapě 1:25 000 (Mašek 1986), kdy se vymapované hranice některých geologických těles neshodují se situací, jakou zastihlo magnetické měření. Obzvláště žilná tělesa diabasů mají odlišný průběh, než jak je Mašek zakreslil do své mapy. Nejdůležitějším poznatkem je, že žádná ze dvou zachycených diabasových žil nepřekračuje zlomovou hranici svrchní proterozoikum/kambrium. Tento fakt by mohl být důležitou indicií při řešení kinematických poměrů, případně polyfázový vývoj jílové rozsedliny.

Anglicky

We have measured several more than 200 m long magnetic profiles mostly parallel to the road Pičín–Příbram (NE-SW direction) at the site. The obtained data allow us to construct possible underground structure of the area. The diabase dikes are nearly vertical and striking in NNW to north direction. The diabase dikes are cut by the Clay Fault, which is in contrary to Mašek’s (1986) detail geological map. This fact excludes synsedimentary age of tectonic movement along the fault.

Návaznosti

MSM0021622412, záměr
Název: Interakce mezi chemickými látkami, prostředím a biologickými systémy a jejich důsledky na globální, regionální a lokální úrovni (INCHEMBIOL) (Akronym: INCHEMBIOL)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Interakce mezi chemickými látkami, prostředím a biologickými systémy a jejich důsledky na globální , regionální a lokální úrovni