J 2011

Mléko a prostředí mlékárenské výroby: zdroje a cesty šíření Listeria monocytogenes

GELBÍČOVÁ, Tereza, Renata KARPÍŠKOVÁ a Kateřina DEMNEROVÁ

Základní údaje

Originální název

Mléko a prostředí mlékárenské výroby: zdroje a cesty šíření Listeria monocytogenes

Název česky

Mléko a prostředí mlékárenské výroby: zdroje a cesty šíření Listeria monocytogenes

Název anglicky

Milk and the environment of dairy plants: sources and transmission routes of Listeria monocytogenes

Autoři

GELBÍČOVÁ, Tereza, Renata KARPÍŠKOVÁ a Kateřina DEMNEROVÁ

Vydání

Mlékařské listy, 2011, 1212-950X

Další údaje

Jazyk

čeština

Typ výsledku

Článek v odborném periodiku

Obor

21101 Food and beverages

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Organizační jednotka

Přírodovědecká fakulta

Klíčová slova česky

perzistence;hygiena; typizační metody

Klíčová slova anglicky

persistence; hygiene; typing methods
Změněno: 26. 3. 2012 12:01, Mgr. Tereza Gelbíčová, Ph.D.

Anotace

V originále

Sledování výskytu Listeria monocytogenes v rámci celého potravinového řetězce je jedním z předpokladů zajištění bezpečnosti potravin. Článek předkládá informace o možnostech šíření kontaminace L. monocytogenes na mléčných farmách a v mlékárenských podnicích vyrábějících zrající sýry. Pro sledování cest kontaminace v prvovýrobě a potravinářských provozech je rozhodující typizace L. monocytogenes v surovinách, finálních výrobcích, na zařízení a pracovních plochách výrobní linky.

Anglicky

Monitoring of the occurrence of Listeria monocytogenes throughout the food chain is one of the prerequisites to ensure of food safety. This article presents information about possibilities of contamination routes on dairy farms and dairy plants producing ripened cheeses. Typing of L. monocytogenes in raw materials, final products, the equipment and working surfaces of the production line, is critical for monitoring of contamination routes in primary production and food plants.