2011
Mléko a prostředí mlékárenské výroby: zdroje a cesty šíření Listeria monocytogenes
GELBÍČOVÁ, Tereza, Renata KARPÍŠKOVÁ a Kateřina DEMNEROVÁZákladní údaje
Originální název
Mléko a prostředí mlékárenské výroby: zdroje a cesty šíření Listeria monocytogenes
Název česky
Mléko a prostředí mlékárenské výroby: zdroje a cesty šíření Listeria monocytogenes
Název anglicky
Milk and the environment of dairy plants: sources and transmission routes of Listeria monocytogenes
Autoři
GELBÍČOVÁ, Tereza, Renata KARPÍŠKOVÁ a Kateřina DEMNEROVÁ
Vydání
Mlékařské listy, 2011, 1212-950X
Další údaje
Jazyk
čeština
Typ výsledku
Článek v odborném periodiku
Obor
21101 Food and beverages
Stát vydavatele
Česká republika
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka
Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova česky
perzistence;hygiena; typizační metody
Klíčová slova anglicky
persistence; hygiene; typing methods
Změněno: 26. 3. 2012 12:01, Mgr. Tereza Gelbíčová, Ph.D.
V originále
Sledování výskytu Listeria monocytogenes v rámci celého potravinového řetězce je jedním z předpokladů zajištění bezpečnosti potravin. Článek předkládá informace o možnostech šíření kontaminace L. monocytogenes na mléčných farmách a v mlékárenských podnicích vyrábějících zrající sýry. Pro sledování cest kontaminace v prvovýrobě a potravinářských provozech je rozhodující typizace L. monocytogenes v surovinách, finálních výrobcích, na zařízení a pracovních plochách výrobní linky.
Anglicky
Monitoring of the occurrence of Listeria monocytogenes throughout the food chain is one of the prerequisites to ensure of food safety. This article presents information about possibilities of contamination routes on dairy farms and dairy plants producing ripened cheeses. Typing of L. monocytogenes in raw materials, final products, the equipment and working surfaces of the production line, is critical for monitoring of contamination routes in primary production and food plants.