GELBÍČOVÁ, Tereza, Renata KARPÍŠKOVÁ a Kateřina DEMNEROVÁ. Mléko a prostředí mlékárenské výroby: zdroje a cesty šíření Listeria monocytogenes. Mlékařské listy. 2011, roč. 22, č. 128, s. 12-15. ISSN 1212-950X.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Mléko a prostředí mlékárenské výroby: zdroje a cesty šíření Listeria monocytogenes
Název česky Mléko a prostředí mlékárenské výroby: zdroje a cesty šíření Listeria monocytogenes
Název anglicky Milk and the environment of dairy plants: sources and transmission routes of Listeria monocytogenes
Autoři GELBÍČOVÁ, Tereza, Renata KARPÍŠKOVÁ a Kateřina DEMNEROVÁ.
Vydání Mlékařské listy, 2011, 1212-950X.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 21101 Food and beverages
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova česky perzistence;hygiena; typizační metody
Klíčová slova anglicky persistence; hygiene; typing methods
Změnil Změnila: Mgr. Tereza Gelbíčová, Ph.D., učo 115454. Změněno: 26. 3. 2012 12:01.
Anotace
Sledování výskytu Listeria monocytogenes v rámci celého potravinového řetězce je jedním z předpokladů zajištění bezpečnosti potravin. Článek předkládá informace o možnostech šíření kontaminace L. monocytogenes na mléčných farmách a v mlékárenských podnicích vyrábějících zrající sýry. Pro sledování cest kontaminace v prvovýrobě a potravinářských provozech je rozhodující typizace L. monocytogenes v surovinách, finálních výrobcích, na zařízení a pracovních plochách výrobní linky.
Anotace anglicky
Monitoring of the occurrence of Listeria monocytogenes throughout the food chain is one of the prerequisites to ensure of food safety. This article presents information about possibilities of contamination routes on dairy farms and dairy plants producing ripened cheeses. Typing of L. monocytogenes in raw materials, final products, the equipment and working surfaces of the production line, is critical for monitoring of contamination routes in primary production and food plants.
VytisknoutZobrazeno: 10. 10. 2024 10:39