VÁLKA, Miroslav. Sociokulturní proměny vesnice : moravský venkov na prahu třetího tisíciletí. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2011, 224 s. Etnologické studie ; 8. ISBN 978-80-210-3908-7.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Sociokulturní proměny vesnice : moravský venkov na prahu třetího tisíciletí
Název anglicky Social Cultural Changes in the Village : Moravian countryside at the Turn of the Third Millennium
Autoři VÁLKA, Miroslav (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání 1. vyd. Brno, 224 s. Etnologické studie ; 8, 2011.
Nakladatel Masarykova univerzita
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Odborná kniha
Obor Archeologie, antropologie, etnologie
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Kód RIV RIV/00216224:14210/11:00073373
Organizační jednotka Filozofická fakulta
ISBN 978-80-210-3908-7
Klíčová slova česky sociálně-vědní výzkum vesnice; venkov a vesnické osídlení; změny v zemědělské produkci; sociální struktura vesnice; společenský život; kulturní identita vesnice
Klíčová slova anglicky social science research of village; countryside and village settlement; changes in agrarian production; the social structure of village; village social life; cultural identity of village
Štítky Munipress, rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Vendula Hromádková, učo 108933. Změněno: 18. 3. 2015 10:57.
Anotace
Změna politických poměrů v bývalém Československu na konci osmdesátých let minulého století zásadním způsobem zasáhla do všech oblastí života společnosti. Také socialistická vesnice se stala minulostí, došlo k obnovení obecní samosprávy (zákon 367/1990 Sb.), jednotná zemědělská družstva se transformovala v družstva vlastníků, vedle toho se obnovuje individuální zemědělské hospodaření. Nicméně masový návrat k soukromému zemědělskému hospodaření a ke vzniku rodinných farem západoevropského typu se nekonal, naopak počet osob zaměstnaných v sektoru zemědělství se snížil cílenou státní politikou i bankrotem družstev, která bez finanční podpory a dotací státu zlikvidovalo tržní hospodaření. V soukromém sektoru se vyhranila skupina biozemědělců, zaměřených na výrobu ekologických potravin a zdravé výživy, jako novum se formuje agroturistika, propojující ekonomické a turistické aktivity. V důsledku diskontinuitního vývoje, způsobeného politickou situací po druhé světové válce, zanikly nejen mnohé jevy materiální kultury a tradiční technologie založené na ruční práci, ale dochází k výrazné proměně struktury vesnické society a jejího společenského života.
Anotace anglicky
The change in the political situation in former Czechoslovakia in the late 1980s affected all areas of the life of the society in a radical manner. The socialist village too became a thing of the past, local government was re-established (Act 367/1990 Coll.), unified farm cooperatives, which were transformed into owners farm cooperatives, in addition, individual farming appears. Nevertheless mass return to private farming and to the formation of Western-European-type family farms did not occur: on the contrary, the number of people employed in the agricultural sector decreased due to targeted state policies as well as bankruptcies of cooperatives, which were, without state financial support and subsidies, destroyed by market-oriented economy. In private sector a group of organic farmers appeared, concentrating on the production of ecological foodstuffs and healthy food products, agritourism is formed as a novelty, linking economic and tourist activities. As a consequence of discontinuous development caused by the political situation following the Second World War, many phenomena of material culture and traditional technologies based on manual work had ceased to exist, and a profound change of the structure of village society and its social life had taken place.
Návaznosti
GA404/03/1370, projekt VaVNázev: Sociokulturní proměny současné vesnice
Investor: Grantová agentura ČR, Sociokulturní proměny současné vesnice
VytisknoutZobrazeno: 20. 9. 2024 16:14