ŘEHULKA, Evžen. Úvaha o využití kategorie „zdraví“ v oblasti školství a výchovy. In Škola a zdraví v další perspektivě. 2011.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Úvaha o využití kategorie „zdraví“ v oblasti školství a výchovy
Název česky Úvaha o využití kategorie „zdraví“ v oblasti školství a výchovy
Název anglicky Reflection on the use of "health" in education and training
Autoři ŘEHULKA, Evžen.
Vydání Škola a zdraví v další perspektivě, 2011.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 50300 5.3 Education
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
Klíčová slova česky Zdraví, výchovné programy, psychologie zdraví, pedagogika zdraví, sociální lékařství, kvalita života
Klíčová slova anglicky Health, education programs, health psychology, health education, social medicine, quality of life
Změnil Změnil: prof. PhDr. Evžen Řehulka, CSc., učo 1714. Změněno: 22. 10. 2011 19:32.
Anotace
V referátu je diskutováno využívání pojmu zdraví v současné medicíně, psychologii a pedagogice. Kategorie zdraví je již zavedena o společenských věd, ale její používání není přesné. Výzkumně se ukazuje, že pro budoucnost bude možná výhodnější pracovat s kategorií kvalita života. Tento pojem se zdá perspektivní zvláště v psychologii a pedagogice. V referátu je diskutováno využívání pojmu zdraví v současné medicíně, psychologii a pedagogice. Kategorie zdraví je již zavedena o společenských věd, ale její používání není přesné. Výzkumně se ukazuje, že pro budoucnost bude možná výhodnější pracovat s kategorií kvalita života. Tento pojem se zdá perspektivní zvláště v psychologii a pedagogice.
Anotace anglicky
The paper is discussed using the concept of health in contemporary medicine, psychology and pedagogy. Category health is already in place for the social sciences, but its use is not accurate. Research shows that for the future it may be advantageous to work with the category of quality of life. This notion seems particularly promising in psychology and pedagogy.
Návaznosti
MSM0021622421, záměrNázev: Škola a zdraví pro 21. století
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Škola a zdraví pro 21. století
VytisknoutZobrazeno: 23. 9. 2024 12:01