ŠILHÁN, Josef. Náhrada škody v obchodních vztazích a možnosti její smluvní limitace. 2. doplněné a přepracované vydání. 2. dopl. a přeprac. vyd. Praha: C. H. Beck, 2011, 160 s. Beckova edice právní instituty. ISBN 978-80-7400-393-6.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Náhrada škody v obchodních vztazích a možnosti její smluvní limitace. 2. doplněné a přepracované vydání
Název anglicky Damages in commercial law and possibilities of their contractual limitation. 2nd edition
Autoři ŠILHÁN, Josef (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání 2. dopl. a přeprac. vyd. Praha, 160 s. Beckova edice právní instituty, 2011.
Nakladatel C. H. Beck
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Odborná kniha
Obor 50500 5.5 Law
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14220/11:00053797
Organizační jednotka Právnická fakulta
ISBN 978-80-7400-393-6
Klíčová slova anglicky imitation of damages;contractual limitation;limitation of liability;liability;damages;remedies
Štítky rivok
Změnil Změnil: doc. JUDr. Ing. Josef Šilhán, Ph.D., učo 53649. Změněno: 28. 1. 2013 17:46.
Anotace
Publikace se podrobně zabývá problematikou náhrady škody v obchodních vztazích a možnostmi její smluvní limitace, a to jak z pohledu teoretického, tak z pohledu obchodněprávní praxe. Přináší ucelený rozbor právní úpravy náhrady škody jako jednoho z klíčových odpovědnostních institutů, a jednak zevrubnou interpretační a argumentační analýzu přípustnosti kontraktuálního omezování rozsahu hrazené škody. V návaznosti na to pak nabízí i přímo použitelné praktické metody dosažení limitačních účinků, včetně kontraktačních doporučení. Druhé vydání knihy přináší kromě celkové revize, zpřehlednění a aktualizace textu i řadu zásadních změn. Výrazně byla přepracována a rozšířena obecná část zabývající se náhradou škody jako takovou, která nyní mnohem důkladněji rozebírá jednotlivé předpoklady odpovědnosti za škodu a zahrnuje rozsáhlé množství judikatury.
Anotace anglicky
The theme of the book is the regulation of damages in Czech commercial law and methods of its contractual limitation. The main issue in this sense is the question whether the parties are entitled to agree on limitation of damages before the breach of the obligation, from which the damages may arise. Several different opinions can be found in the specialized literature on this problem – some commercial experts believe that such a limitation is allowed and even useful, while others insist on a little bit more restrictive position and argument that the legal wording of the Commercial code forbids these arrangements. Consequently, the author tries to thoroughly analyze the relevant articles of Czech commercial law, especially the Commercial code n. 513/1991 Sb., corresponding commentaries and also relevant case law.
VytisknoutZobrazeno: 9. 5. 2024 08:36