MACHOVCOVÁ, Kateřina. Nesamozřejmé perspektivy. Genderová analýza v psychoterapii a psychologickém poradenství. Brno: Mezinárodní politologický ústav Masarykovy Univerzity, 2011, 186 s. EDIS 8. ISBN 978-80-210-5605-3.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Nesamozřejmé perspektivy. Genderová analýza v psychoterapii a psychologickém poradenství.
Název česky Nesamozřejmé perspektivy. Genderová analýza v psychoterapii a psychologickém poradenství.
Název anglicky Unobvious perspectives. Gender analysis in psychotherapy and psychological counseling.
Autoři MACHOVCOVÁ, Kateřina (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Brno, 186 s. EDIS 8. 2011.
Nakladatel Mezinárodní politologický ústav Masarykovy Univerzity
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Odborná kniha
Obor 50100 5.1 Psychology and cognitive sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14230/11:00053851
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
ISBN 978-80-210-5605-3
Klíčová slova česky gender; psychoterapie; psychologické poradenství; sociální konstrukcionismus
Klíčová slova anglicky gender; psychoterapy; psychological counseling; social constructionism
Štítky Munipress
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Alena Rokosová, učo 107259. Změněno: 6. 2. 2012 08:27.
Anotace
Publikace se zabývá studiem genderu v psychoterapii a psychologickém poradenství, a to zejména za využití sociálně konstrukcionistického přístupu. Cílem je v kontextu rozvoje genderových studií přispět k diskusi o tom, jakým způsobem je možné tuto problematiku v psychologii zkoumat a prakticky využívat. Představuje východiska feministického přístupu k psychologii, a dále popisuje vztah feministek k poradenství a terapii. Teoretická část pokračuje popisem některých možností studia genderu v psychologii a stručně uvádí rysy feministického poradenství/terapie. Předmětem kvalitativního výzkumu bylo využití konceptu genderu v každodenní práci praktikujících terapeutů a poradců. Výsledky jsou představeny ve třech hlavních částech: (1) porozumění genderu u "těch druhých", (2) reflexe genderu v terapeutickém vztahu a (3) od jednotlivce ke společenské změně.
Anotace anglicky
Publication presents study of gender in psychotherapy and counselling using mainly social constructionism as a theoretical point of departure. Main goal is to contribute to discussion about how gender perspective might be applied in the psychology, both on theoretical and practical level. In the theoretical part of the thesis the aim is to present feminist approach in psychology and towards counselling and therapy. Further described are various approaches to study of gender in psychology and typical features of feminist counselling/therapy. Research using qualitative methodology focus on how gender perspective is applied in everyday practice of therapy and counselling. Results are presented in three main topics: (1) understanding gender of "the other", (2) gender in therapeutic relationship reflection, (3) from individual to a societal change.
Návaznosti
MSM0021622406, záměrNázev: Psychologické a sociální charakteristiky dětí, mládeže a rodiny, vývoj osobnosti v době proměn moderní společnosti
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Psychologické a sociální charakteristiky dětí, mládeže a rodiny, vývoj osobnosti v době proměn moderní společnosti
VytisknoutZobrazeno: 22. 5. 2024 12:44