TOTUŠEK, Jiří, Jan TŘÍSKA, Danuše LEFNEROVÁ, Jan STROHALM, Naděžda VRCHOTOVÁ, Ondřej ZENDULKA, Jiřina PRŮCHOVÁ, Jana CHALOUPKOVÁ, Pavla NOVOTNÁ a Milan HOUŠKA. Contents of Sulforaphane and Total Isothiocyanates, Antimutagenic Activity, and Inhibition of Clastogenicity in Pulp Juices from Cruciferous Plants. Czech Journal of Food Sciences. 2011, roč. 29, č. 5, s. 548–556. ISSN 1212-1800.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Contents of Sulforaphane and Total Isothiocyanates, Antimutagenic Activity, and Inhibition of Clastogenicity in Pulp Juices from Cruciferous Plants
Autoři TOTUŠEK, Jiří (203 Česká republika, garant, domácí), Jan TŘÍSKA (203 Česká republika), Danuše LEFNEROVÁ (203 Česká republika, domácí), Jan STROHALM (203 Česká republika), Naděžda VRCHOTOVÁ (203 Česká republika), Ondřej ZENDULKA (203 Česká republika, domácí), Jiřina PRŮCHOVÁ (203 Česká republika), Jana CHALOUPKOVÁ (203 Česká republika, domácí), Pavla NOVOTNÁ (203 Česká republika) a Milan HOUŠKA (203 Česká republika).
Vydání Czech Journal of Food Sciences, 2011, 1212-1800.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30000 3. Medical and Health Sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Impakt faktor Impact factor: 0.522
Kód RIV RIV/00216224:14110/11:00056917
Organizační jednotka Lékařská fakulta
UT WoS 000296874400011
Klíčová slova anglicky cruciferous vegetables; juice; antimutagenic effects; sulforaphane; isothiocyanates
Příznaky Mezinárodní význam
Změnil Změnil: Mgr. Michal Petr, učo 65024. Změněno: 11. 4. 2012 15:40.
Anotace
The consumption of Cruciferous vegetables is important for the prevention of cancerous diseases, particularly colorectal cancer. The effects of technological treatments (freezing, pasteurisation, high-pressure treatment) on the content of isothiocyanates, considered to be the active substance, were observed in single-species vegetable juices prepared from cruciferous vegetables (broccoli, cauliflower, Brussels sprouts, white and red cabbage). The contents of sulforaphane and total isothiocyanates were studied relative to the temperature, action period, and time delay after juice pressing. Sulforaphane and total isothiocyanates were determined by HPLC. Sulforaphane content in various parts of fresh broccoli was also assessed. Antimutagenic activity of the juices (frozen, pasteurised, and high-pressure treated) was evaluated using the Ames test and the following mutagens: AFTB1 (aflatoxin B1), IQ (2-amino-3-methyl-3H-imidazo-[ 4,5-f]quinoline), and MNU (2-nitroso-2-methylurea). Clastogenicity inhibition of the mutagens, in response to broccoli juice, as well as of pure sulforaphane, was observed using an in vivo experiment (the micronucleus test). It was shown that in terms of sulforaphane content, it is best to let broccoli juice stand for 60 min after pressing and pH adjustment. Sulforaphane content does not change under heating to 60 deg.C. Its content decreases considerably (compared to fresh juice) with heating to higher temperatures than 60 deg.C. High-pressure treatment preserves mutagenic inhibition to the same degree as juices freezing.
Návaznosti
QF3287, projekt VaVNázev: Funkční potraviny ze zeleniny a ovoce a dalších zemědělských produktů vyrobené za použití vysokotlakého ošetření
Investor: Ministerstvo zemědělství ČR, Funkční potraviny ze zeleniny a ovoce a dalších zemědělských produktů vyrobené za použití vysokotlakého ošetření
VytisknoutZobrazeno: 18. 9. 2024 23:00