ŠKUBALOVÁ, Tereza. Problémový žák – žák s problémem? Sonda do prekonceptů studujících učitelství. In X. česko-slovenská konference Kvalitativní přístup a metody ve vědách o člověku „Kvalitativní výzkum a vzdělávání“. 2011. ISBN 978-80-86620-30-5.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Problémový žák – žák s problémem? Sonda do prekonceptů studujících učitelství.
Autoři ŠKUBALOVÁ, Tereza.
Vydání X. česko-slovenská konference Kvalitativní přístup a metody ve vědách o člověku „Kvalitativní výzkum a vzdělávání“. 2011.
Další údaje
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
ISBN 978-80-86620-30-5
Klíčová slova česky konstrukce významu; systemický přístup; narativní přístup; problémový žák; labeling
Změnil Změnila: Mgr. Tereza Škubalová, Ph.D., učo 67915. Změněno: 1. 4. 2015 12:56.
Anotace
Koncept „problémový žák“ může být problematickou součástí kurikula vysokoškolské přípravy budoucích učitelů a učitelek. Sociálně konstrukcionistický přístup teoreticky mapuje současný obsah tohoto pojmu a klade jej do kontextu normativní povahy pedagogicko-psychologického paradigmatu v přístupu k subjektům vzdělávání na ZŠ a SŠ. K rekonceptualizaci pojmu – „žák s problémem“ - je využit narativní přístup, konkrétně externalizace problému. Prostřednictvím explorační kvalitativní obsahové analýzy „problémový žák“ a „žák s problémem“ jsou mapovány individuální prekoncepce těchto pojmů u studentů a studentek učitelství v prvním ročníku (N50).
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 21:00