ŘÍHOVÁ, Barbora. Metodologie farmakoekonomických studií včetně CEA analýz. Postgraduální medicína. 2011, roč. 13, č. 8, s. 820-824. ISSN 1212-4184.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Metodologie farmakoekonomických studií včetně CEA analýz
Název anglicky Methodology for pharmacoeconomic studies including CEA analyses
Autoři ŘÍHOVÁ, Barbora (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Postgraduální medicína, 2011, 1212-4184.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30104 Pharmacology and pharmacy
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/11:00054002
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky farmakoekonomika; farmakoekomické analýzy; ekonomické hodnocení
Klíčová slova anglicky pharmacoeconomic data; pharmacoeconomic analyses; economic evaluation
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: Mgr. Michal Petr, učo 65024. Změněno: 25. 1. 2012 09:52.
Anotace
Farmakoekonomika je vědní obor vybudovaný na principech jiných disciplín (ekonomie, farmakologie, epidemiologie, statistika aj.), jež využívá při stanovení hodnoty léčivých přípravků a léčebných postupů porovnáním jejich nákladů a přínosů. Farmakoekonomické analýzy hodnotí léčebné intervence v různých zdravotních systémech pomocí popisných a analytických metod za účelem poskytnutí podkladů pro alokaci omezených zdrojů. Předložený text se uvádí základní metodologii pro vytvoření farmakoekonomické analýzy a možnosti, mezi kterými lze v rámci přípravy ekonomického hodnocení zdravotnické technologie volit.
Anotace anglicky
Farmacoeconomics is a scientific discipline built on the principles of other disciplines (economics, pharmacology, epidemiology, statistics, etc.), which uses the comparison between costs and benefits of medicines and treatment approaches in order to determine their value. Pharmacoeconomic analyses evaluate therapeutic interventions in different healthcare systems using descriptive and analytical methods to provide a solid basis for the allocation of limited resources. This article provides a basic methodology for the creation of a pharmacoeconomic analysis and options, among which we may vote when preparing an economic assessment of a health technology.
VytisknoutZobrazeno: 19. 9. 2024 11:15