KLÍMOVÁ, Viktorie a Vladimír ŽÍTEK. Zapojení mladých lidí do vědy a výzkumu. In Znalosti pro tržní praxi 2011. Nová generace pracovníků (Generace Y). 2011. ISBN 978-80-87533-01-7.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Zapojení mladých lidí do vědy a výzkumu
Název anglicky Engagement of Young People in Research and Development
Autoři KLÍMOVÁ, Viktorie (203 Česká republika, garant, domácí) a Vladimír ŽÍTEK (203 Česká republika, domácí).
Vydání Znalosti pro tržní praxi 2011. Nová generace pracovníků (Generace Y), 2011.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 50200 5.2 Economics and Business
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14560/11:00054092
Organizační jednotka Ekonomicko-správní fakulta
ISBN 978-80-87533-01-7
Klíčová slova česky výzkum a vývoj; znalostní ekonomika; mladí vědci
Klíčová slova anglicky research and development; knowledge economy; young researches
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: doc. Ing. Viktorie Klímová, Ph.D., učo 22594. Změněno: 23. 1. 2012 12:46.
Anotace
Výzkum a vývoj je považován za jeden z hlavních předpokladů pro rozvoj inovací. Ve vyspělých zemích se do výzkumu a vývoje investuje několik procent hrubého domácího produktu. Minimálně stejně důležití jako výdaje na výzkum a vývoj, jsou lidé, kteří se na výzkumu podílí. Znalostní ekonomika vyžaduje co největší počet lidí pracujících ve VaV. Velký důraz je kladen na zapojení mladých lidí, zejména těch, kteří mají technické a přírodovědné vzdělání. Jednotlivé státy mladé vědce motivují prostřednictvím speciálních programů a podpůrných opatření. Článek pojednává o iniciativách na podporu mladých vědeckých pracovníků (včetně doktorských studentů) v zahraničí. Prostřednictvím případových studií jsou představena opatření v různých státech Evropy a je zhodnocena jejich možná aplikace v České republice. Některá tato opatření se zaměřují na podporu Ph.D. studentů obecně, jiná bývají zaměřena na podporu konkrétního odvětví.
Anotace anglicky
Research and development are generally considered one of the main preconditions for innovations development. In developed countries several per cent of gross domestic product is invested in research and development. People that carry out research and development are at least as important as expenditures on R&D. Knowledge economy requires a lot of people in R&D. Strong attention is paid to involvement of young people, especially those of them with technical and natural science education. Some countries motivate young researches through special programmes and supporting measures. The article deals with initiatives on support of young researches (including PhD. students) in foreign countries. Various measures from Europe are introduced via case studies and their potential application in the Czech Republic is assessed. Some of the measures support PhD. students generally, others are focused on special branch of economy.
Návaznosti
MUNI/A/0866/2010, interní kód MUNázev: Podnikatelské prostředí jako zdroj inovačního potenciálu a rozvoje regionů (Akronym: POPRINOV)
Investor: Masarykova univerzita, Podnikatelské prostředí jako zdroj inovačního potenciálu a rozvoje regionů, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 12:36