HORÁKOVÁ, Jana. The Aura of Remembering. In Media-Performance 3 Memory. 2011.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název The Aura of Remembering
Název česky Aura vzpomínek
Autoři HORÁKOVÁ, Jana (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Media-Performance 3 Memory, 2011.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor Umění, architektura, kulturní dědictví
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14210/11:00054131
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky paměť; vzpomínky; aura
Klíčová slova anglicky memory; remembering; aura
Štítky rivok
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Petra Georgala, učo 32967. Změněno: 10. 4. 2012 14:00.
Anotace
Abstract “What served in place of the photograph, before the camera’s invention? The expected answer is the engraving, the drawing, the painting. The more revealing answer might be: memory. What photographs do out there in space was previously done with reflection.” John Berger: About Looking, 1980. In my presentation, I follow ways of transposition and appropriation of Benjamin’s notions of reproduction and especially aura in a new media discourse. The ways in which Walter Benjamin’s concepts are transferred into the new media discourse will be illustrated by the question of translation understood as a result of relocation and by characteristics of the field of digital media memory, which is replacing historical knowledge and awareness. I claim that the aura of the artwork has not disappeared even as categories like original and copy have lost their relevance in the age of digital media, but it has transformed itself and has become part of new creative methods as are re-enactments. In the text On Some Motifs in Baudelaire (1939) Benjamin defines aura in close relation with memory functions, recollection, remembrance, and especially with “mémoire involontaire”. Thus I interpret aura not necessarily as a quality of certain media or artifacts, but as an ability, or disability to gain an auratic experience. The video made by Michael Bielicky, Crossings: The Last Passage of Walter Benjamin (2000) is a piece of media arts, which establishes its meaning by references to an auratic experience through re-enactment, to the cult of remembering in which the aura hides itself.
Anotace česky
„Co plnilo funkci fotografie před vynálezem fotoaparátu? Standardní odpověď zní: rytina, kresba, malba. Ovšem poučenější odpověď: paměť. Úkol, který dnes fotografie plní ve vnějším světě, byl dříve vykonáván myšlenkově.“ John Berger: O pohledu, 2009. Ve svém příspěvku sleduji způsoby transformace a apropriace Benjaminových pojmů reprodukce a aura v diskurzu nových médií. Způsoby, kterými jsou Benjaminovy pojmy přemístěny do diskurzu nových médií budou ilustrovány na problematice překladu chápaného jako výsledek přemístění a skrze charakteristiku paměti nových digitálních médií, která nahrazuje historické vědění a vědomí. Výchozím bodem mé argumentace je tvrzení, že aura nezmizela ani v situaci, kdy ve věku digitálních médií kategorie jako originál a kopie ztratily relevanci, ale transformovala se a stala se součástí nové kreativní praxe. V textu O některých motivech u Baudelaira (1939) Benjamin definuje auru v těsném vztahu k funkcím paměti, zpřítomnění, vzpomínání, a zejména k „mémoire involontaire“, paměti, která je mimovolná. Proto interpretuji auru nikoli jako vlastnost určitého média nebo artefaktu, ale skrze možnost nebo nemožnost učinit auratickou zkušenost. Video Michaela Bielického Crossings: The Last Passage of Walter Benjamin (2000) bude prezentováno jako příklad mediálního díla poukazujícího k auratické zkušenosti opakovaných akcí (reenactments), ke kultu vzpomínání, v němž se aura ukryla.
Návaznosti
LC544, projekt VaVNázev: Výzkum funkcí techniky při vzniku a provozování múzického díla
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Výzkum funkcí techniky při vzniku a provozování múzického díla
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 02:19