JANČÁLEK, Radim. Funkční anatomie a neurologické projevy mozkových metastáz. Postgraduální medicína. Praha, 2011, roč. 13, č. 4, s. 420-426. ISSN 1212-4184.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Funkční anatomie a neurologické projevy mozkových metastáz
Název česky Funkční anatomie a neurologické projevy mozkových metastáz
Název anglicky Functional anatomy and neurologic manifestations of brain metastases
Autoři JANČÁLEK, Radim (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Postgraduální medicína, Praha, 2011, 1212-4184.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30000 3. Medical and Health Sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/11:00054472
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky mozek; anatomie; metastázy; neurologické projevy
Klíčová slova anglicky brain; anatomy; metastases; neurologic manifestations
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: Mgr. Michal Petr, učo 65024. Změněno: 1. 2. 2012 14:44.
Anotace
Mozkové metastázy jsou častou komplikací systémových nádorových onemocnění, z nichž 60–75 % se v průběhu života stává symptomatickými. Ačkoli je přesná incidence mozkových metastáz neznámá, lze na základě moderních zobrazovacích a diagnostických modalit usuzovat na hodnoty převyšující až desetkrát incidenci primárních mozkových nádorů. V současné době lze zaznamenat zvyšující se incidenci tohoto onemocnění, jenž patrně souvisí s delším přežíváním onkologických pacientů a zvyšující se rozlišovací schopností zobrazovacích modalit. Pro časnou diagnostiku mozkových metastáz je nutná znalost možných neurologických projevů. Předkládaná práce si klade za cíl stručně a přehledně popsat funkční anatomii mozku s návazností na možné klinické projevy expanzívních procesů v nitrolebí. Časné odhalení neurologických projevů mozkových metastáz hraje nezastupitelnou roli v péči o onkologické pacienty.
Anotace anglicky
Brain metastases are a common complication of systemic neoplastic disease; 60–75 % of them are symptomatic during a life course. Although the exact incidence of brain metastases is unknown, it can be estimated at value that exceeds more than ten times the value of primary brain tumor incidence. Currently, the incidence of brain metastases increases. The fact is probably due to both longer survival of oncologic patients and improving diagnostic possibilities. Knowledge of possible neurologic manifestations is necessary for early diagnosis of brain tumors. The object of the present article is a concise description of functional brain anatomy and neurologic symptomatology of intracranial expansions. Early detection of local and/or general neurologic manifestations of brain metastases plays an indispensable role in care for oncology patients.
VytisknoutZobrazeno: 17. 7. 2024 18:38