JANČÁLEK, Radim, Zdeněk NOVÁK, Jan CHRASTINA, Bronislava SLANÁ a Věra FEITOVÁ. Radioterapií indukované meningeomy. Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie. Praha: Česká lékařská společnost J.E.Purkyně, 2011, roč. 74/107, č. 2, s. 191-196. ISSN 1210-7859.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Radioterapií indukované meningeomy
Název anglicky Radiation-induced Meningiomas
Autoři JANČÁLEK, Radim (203 Česká republika, garant, domácí), Zdeněk NOVÁK (203 Česká republika, domácí), Jan CHRASTINA (203 Česká republika, domácí), Bronislava SLANÁ (203 Česká republika, domácí) a Věra FEITOVÁ (203 Česká republika).
Vydání Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, Praha, Česká lékařská společnost J.E.Purkyně, 2011, 1210-7859.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30000 3. Medical and Health Sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Impakt faktor Impact factor: 0.279
Kód RIV RIV/00216224:14110/11:00054476
Organizační jednotka Lékařská fakulta
UT WoS 000289604900008
Klíčová slova česky radioterapií indukované meningeomy; vlastnosti; terapie
Klíčová slova anglicky radiation-induced meningiomas; features; therapy
Příznaky Mezinárodní význam
Změnil Změnil: Mgr. Michal Petr, učo 65024. Změněno: 1. 2. 2012 14:48.
Anotace
Radioterapie je dnes standardní postup nejen v léčbě nádorů CNS vyššího gradingu, ale uplatňuje se i v léčbě některých benigních intrakraniálních nádorů. Navzdory svému terapeutickému potenciálu může ovšem radioterapie působit jako spouštěcí mechanizmus kancerogeneze. Vzhledem k citlivosti meningeální tkáně na působení ionizujícího záření patří meningeomy k nejčetnějším radioterapií indukovaným nádorům v nitrolebí. Meningeomy indukované ionizujícím zářením se liší od spontánních meningeomů výskytem v mladší věkové skupině, jsou častěji vícečetné s výraznějšími histologickými abnormalitami a vyšším rizikem recidiv. Základem léčby je chirurgický výkon. Stereoradiochirurgie se jeví jako metoda volby při progredujících meningeomech v lokalizacích nepříznivých pro léčbu chirurgickou. Retrospektivní analýzou za posledních 10 let byly na Neurochirurgické klinice FN u sv. Anny v Brně zjištěny tři případy operačně řešených meningeomů, které splňují kritéria radiací indukovaných nádorů. Závěrem lze shrnout, že radiací indukované meningeomy tvoří zvláštní skupinu meningeomů, jejichž odlišnosti od meningeomů spontánních je nutné mít na zřeteli při péči o takto nemocné pacienty.
Anotace anglicky
Recent radiotherapy is a standard procedure for treatment of not only high-grade tumors but also some benign intracranial tumors. Despite its therapeutic potential, radiotherapy can act as a trigger for cancerogenesis. Meningiomas are the most frequent intracranial tumors induced by radiotherapy due to high radiosensitivity of meningeal tissue. Radiation-induced meningiomas differ from spontaneous meningiomas by its higher incidence in the younger age group. They are also more frequently multiple with histological abnormities and higher incidence of recurrence. First-choice therapy for radiation-induced meningiomas is a surgical treatment. Stereoradiosurgery appears to be choice for treatment of the progressive meningiomas in locations unsuitable for the surgical treatment. Three cases of radiation-induced meningiomas were found by retrospective study of patients treated at the Department of Neurosurgery, St. Anne’s University Hospital, Brno. In conclusion, radiation-induced meningiomas form a specific group of meningiomas. It is necessary to take account of their specific features during care for oncology patients.
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 23:00