HŘEBÍČEK, Jiří, Jiří KALINA a Jana SOUKOPOVÁ. Economic model of municipal biowaste management. In Jiří Hřebíček, Jan Ministr, Tomáš Pitner. Sborník 8. letní školy aplikované informatiky. Brno: MSD Brno, 2011, s. 35-42. ISBN 978-80-7392-186-6.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Economic model of municipal biowaste management
Název česky Ekonomický model nakládání s komunálním biologickým odpadem
Autoři HŘEBÍČEK, Jiří, Jiří KALINA a Jana SOUKOPOVÁ.
Vydání Brno, Sborník 8. letní školy aplikované informatiky, od s. 35-42, 8 s. 2011.
Nakladatel MSD Brno
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50200 5.2 Economics and Business
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Institut biostatistiky a analýz
ISBN 978-80-7392-186-6
Klíčová slova česky Integrovaný systém nakládání s odpady; Ekonomický model; Bioplynová stanice; biologicky rozložitelný komunální odpad; BRKO;
Klíčová slova anglicky Integrated waste management system; Economic model; Biogas plant; Biodegradable municipal waste; BMW;
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: Mgr. et Mgr. Jiří Kalina, Ph.D., učo 150824. Změněno: 27. 12. 2011 08:36.
Anotace
This paper discusses the economic model of construction and operation of biogas plant treating biodegradable municipal waste that has been developed for the real needs of the project in the Czech Republic. The model is designed as an universal for different sizes of catchment areas and biogas plants and it allows due to own setting of input values make an evaluation of the various solutions of the system. The prerequisite is integrated waste management system approach in the region with up to 100 000 inhabitants and BMW flow connected to the biogas plant amended by other facility (composting plant). The main component of the paper is a pair of economic models of functions of the integrated system and especially the construction and operation of biogas plants based on the technology of wet anaerobic digestion. Although the wet anaerobic digestion technology, which is in comparison with dry one technologically more sophisticated and safer, is usually also the more expensive method of handling BMW, the model shows that in the real economic conditions of the Czech Republic in the event of a successful application for grant support of the project can be achieved the payback period in the length of several years, depending mainly on the waste market prices, purchase of the energy from renewable sources and use the output digestate as a fertilizer.
Anotace česky
hospodářství s přijatelnou dobou návratnosti investic a navíc stále pokračuje. Příspěvek se zabývá ekonomickým modelem výstavby a provozu bioplynové stanice na zpracování BRKO, který byl vyvinut pro Českou republiku v rámci výzkumného projektu VaV. Model je navržen jako univerzální pro různé velikosti spádové oblasti bioplynové stanice a umožňuje pomocí vlastního nastavení vstupních hodnot provést hodnocení jednotlivých řešení. Předpokladem je zavedení integrovaného systému nakládání s odpady (ISNO) v regionu o velikosti do 100 000 obyvatel se zaústěním toku BRKO do bioplynové stanice doplněné případně dalším zařízením (kompostárnou). Hlavní část příspěvku popisuje výpočet nákladů na výstavbu a provoz bioplynových stanic založených na technologii mokré anaerobní digesce. Ačkoli technologie mokré anaerobní digesce je ve srovnání s suchou digescí technologicky dokonalejší a bezpečnější, je obvykle i dražším způsobem nakládání s BRKO. Model však ukazuje, že v reálných ekonomických podmínkách České republiky je v případě úspěšné žádosti o dotační podporu projektu možné dosáhnout návratnosti zařízení s touto technologií během několika let samozřejmě v závislosti zejména na cenách odpadového trhu, výkupu energie z obnovitelných zdrojů a uplatnění výstupního digestátu jako hnojiva.
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 10:11