BALÍK, Josef, Jaromír VEVERKA, Marie KYSELÁKOVÁ, Pavel HÍC, Miroslav HORÁK, Eva TOMÁNKOVÁ, Petr ŠNURKOVIČ, Milan HOUŠKA, Karel KÝHOS, Jan TŘÍSKA, Naděžda VRCHOTOVÁ, Jiří TOTUŠEK, Danuše LEFNEROVÁ a Jindřich SOBOTA. Termomacerovaný hroznový mošt s přídavkem kyseliny L-askorbové. 2011.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Termomacerovaný hroznový mošt s přídavkem kyseliny L-askorbové
Název anglicky Thermotreated grape juice with added L-ascorbic acid
Autoři BALÍK, Josef (203 Česká republika, garant), Jaromír VEVERKA (203 Česká republika), Marie KYSELÁKOVÁ (203 Česká republika), Pavel HÍC (203 Česká republika), Miroslav HORÁK (203 Česká republika), Eva TOMÁNKOVÁ (203 Česká republika), Petr ŠNURKOVIČ (203 Česká republika), Milan HOUŠKA (203 Česká republika), Karel KÝHOS (203 Česká republika), Jan TŘÍSKA (203 Česká republika), Naděžda VRCHOTOVÁ (203 Česká republika), Jiří TOTUŠEK (203 Česká republika, domácí), Danuše LEFNEROVÁ (203 Česká republika, domácí) a Jindřich SOBOTA (203 Česká republika).
Vydání 2011.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Výsledky s právní ochranou
Obor 30000 3. Medical and Health Sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/11:00065676
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky hroznový mošt; tepelné ošetření; kyselina L-askorbová
Klíčová slova anglicky grape juice; thermal treatment; L-ascorbic acid
Změnil Změnila: Ing. Mgr. Věra Pospíšilíková, učo 9005. Změněno: 6. 11. 2013 10:14.
Anotace
Vinné hrozny jsou dobrým zdrojem přírodních fenolických antioxidantů jako jsou resveratrol, piceid, flavonoidní a neflavonoidní fenoly. Tyto fenolické antioxidanty jsou vázány převážně ve slupce bobulí hroznů. V dužnině hroznů je jejich obsah minimální. Proto běžně vyráběné hroznové mošty mají nízký obsah antioxidačně aktivních zdravotně prospěšných fenolických sloučenin. Úkolem tohoto užitného vzoru bylo nalezení způsobu jak zvýšit obsah a stabilitu biologicky aktivních fenolických antioxidantů ve vyrobeném hroznovém moštu. Uvedené nedostatky odstraňuje termomacerovaný hroznový mošt s přídavkem kyseliny L-askorbové. Podstata technického řešení spočívá v termomaceraci hroznové drtě s přídavkem minimálně 1 mg kyseliny L-askorbové na 1 litr termomarecovaného hroznového moštu.
Anotace anglicky
Vine grapes are good source of natural phenolic antioxidants such as resveratrol, piceid, flavonoidal and non-flavonoidal phenols. These phenolic antioxidants are mostly found in skin of grape balls. Mass of the balls contains minimum of these components. Therefore, currently normally produced grape juices contain very low level of anti-oxidative active health supporting phenolic components. The main task of this patent was to find the method how to increase content and stability of biologically active phenolic anti-oxidants in produced grape juice. The mentioned defect of current grape juices is removed by the thermal treated grape juice with added L-ascorbic acid. Substance of the technological solution is in thermal treatment of crushed grape balls with added minimal dose of L-ascorbic acid of 1 mg per 1 liter of grape juice.
Návaznosti
QI91B094, projekt VaVNázev: Odrůdové hroznové šťávy se zdravotním benefitem
VytisknoutZobrazeno: 27. 7. 2024 14:47