KIMÁKOVÁ, Tatiana a Petr KACHLÍK. Možnosti redukcie rizikových momentov školskej dochádzky. In KATRENIAKOVÁ, Z., RAJNIČOVÁ-NAGYOVÁ, I. (eds.). 4. konferencia SAVEZ s medzinárodnou účasťou Posilňovanie systému verejného zdravotníctva - zborník príspevkov. 1. vyd. Košice: EQUILIBRIA, 2011, s. 103-111. ISBN 978-80-89284-92-4.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Možnosti redukcie rizikových momentov školskej dochádzky
Název česky Možnosti redukce rizikových momentů školní docházky
Název anglicky Possibilities of risk reduction moments during school attendance
Autoři KIMÁKOVÁ, Tatiana (703 Slovensko) a Petr KACHLÍK (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání 1. vyd. Košice, 4. konferencia SAVEZ s medzinárodnou účasťou Posilňovanie systému verejného zdravotníctva - zborník príspevkov, od s. 103-111, 9 s. 2011.
Nakladatel EQUILIBRIA
Další údaje
Originální jazyk slovenština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50300 5.3 Education
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Kód RIV RIV/00216224:14410/11:00054859
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
ISBN 978-80-89284-92-4
Klíčová slova česky prevence; riziko; škola; zdraví; žák
Klíčová slova anglicky prevention; risk; school; health; pupil
Změnil Změnil: doc. MUDr. Petr Kachlík, Ph.D., učo 2190. Změněno: 14. 3. 2013 17:41.
Anotace
Dnešná doba kladie veľké nároky na ľudské zdravie, a to už od detského veku. Povinná školská dochádzka sa spája s radom významných rizík, ktoré súvisia so spôsobom výučby, epidemiologickou situáciou, preventívnymi opatreniami, životným štýlom. Cieľom príspevku je informácia o najpodstatnejších z nich a možnostiach ich ovplyvnenia.Na základe odborných literárnych prameňov a vlastných skúseností autorov, s využitím analyticko-syntetického prístupu bol zostavený prehľad a komentár k významným rizikovým momentom školskej dochádzky žiakov základnej školy vo veku 12-15 rokov v ČR.Škola je z pohľadu žiaka aj pedagóga prostredím, kde sa vyskytujú rozličné riziká. Predovšetkým je nutné spomenúť nedostatok pohybu (nízka dotácia telesnej výchovy, obavy o prospech kvôli výkonovému hodnoteniu, obezita), rýchlejšie šírenie niektorých infekcií (veľký počet ľudí v malom priestore, obmedzená výmena vzduchu) a preťažovanie (nezohľadnenie krívky výkonnosti, biorytmov). Uvedené faktory vplývajú na holistický koncept zdravia, na jeho atribút fyzický, psychický aj sociálny, aj keď v rôznej miere. Z ďalších momentov menujme pôsobenie stresu (veľký objem encyklopedických znalostí, časový tlak, skúšanie, postoj učiteľa, rovesníkov) na detský organizmus a jeho dôsledky, vyšší výskyt úrazov (viac ako 100000 ročne, 70 % na ZŠ, 50 % v telesnej výchove), nárast prípadov závislostného chovania, a to pokiaľ sa týka substancií (každý druhý žiak vyskúšal cannabis, každý piaty nadmerne pije alkohol, každý desiaty pravidelne fajčí), aj tzv. virtuálnych drog. Treba spomenúť tiež ďalšie sociálne patologické javy, akými sú napr. šikanovanie (vo vzťahu ku spolužiakom aj k učiteľovi; takmer každý druhý žiak bol šikanovaný) a sliedenie s využitím moderných informačných technológií. Rastie výskyt alergikov v detskej populácii (problémy má každé tretie dieťa), a to aj preto, že škola pre nich cielene nevytvára vhodné prostredie (živé zvieratá, rastliny, plesne, prach, automaty na jedlo a nápoje, mikroklíma). Nemožno zanedbať ani informácie o nedobrom výživovom a pitnom režime detí (preferujú snadný a rýchly spôsob stravovania, škola nie vždy dbá na zdravé výživové návyky). Dobrá znalosť školských rizík a včasné preventívne opatrenia môžu významne ovplyvniť zdravotný stav, spokojnosť a výkony žiakov. Okrem kvalifikovaných pedagógov je samozrejme kľúčová aj podpora a prístup rodičov, citlivý a cieľavedomý výber aktivít trávenia voľného času.
Anotace česky
Dnešní doba klade velké nároky na lidské zdraví, a to již od dětského věku. Povinná školní docházka je spojena s řadou významných rizik, která souvisejí se způsobem výuky, epidemiologickou situací, preventivními opatřeními, životním stylem. Cílem příspěvku je informace o nejpodstatnějších z nich a možnostech jejich ovlivnění. Na základě odborných literárních pramenů a vlastních zkušeností autorů, s využitím analyticko-syntetického přístupu byl sestaven přehled a komentář k významným rizikovým momentům školní docházky žáků základní školy ve věku 12-15 let v ČR. Škola je z pohledu žáka i pedagoga prostředím, kde se vyskytují různá rizika. Především je nutné zmínit nedostatek pohybu (nízká dotace tělesné výchovy, obavy o prospěch kvůli výkonovému hodnocení, obezita), rychlejší šíření některých infekcí (velký počet lidí v malém prostoru, omezená výměna vzduchu) a přetěžování (nezohlednění křivky výkonnosti, biorytmů). Uvedené faktory ovlivňují holistický koncept zdraví, jeho atributy fyzické, psychické i sociální, i když v různé míře. Z dalších momentů jmenujme působení stresu (velký objem encyklopedických znalostí, časový tlak, zkoušení, postoj učitele, vrstevníků) na dětský organismus a jeho důsledky, vyšší výskyt úrazů (více než 100000 ročně 70% na ZŠ, 50% v tělesné výchově), nárůst případů závislostní chování, a to pokud se týká substancí (každý druhý žák vyzkoušel cannabis, každý pátý nadměrně pije alkohol, každý desátý pravidelně kouří), i tzv. virtuálních drog. Třeba zmínit také další sociálně patologické jevy, jakými jsou např. šikana (ve vztahu ke spolužákům i k učiteli; téměř každý druhý žák byl šikanován) a slídění s využitím moderních informačních technologií. Roste výskyt alergiků v dětské populaci (problémy má každé třetí dítě), a to i proto, že škola pro ně cíleně nevytváří vhodné prostředí (živá zvířata, rostliny, plísně, prach, automaty na jídlo a nápoje, mikroklima). Nelze zanedbat ani informace o problematickém výživovém a pitném režimu dětí (preferují snadný a rychlý způsob stravování, škola ne vždy dbá na zdravé výživové návyky). Dobrá znalost školních rizik a včasné preventivní opatření mohou významně ovlivnit zdravotní stav, spokojenost a výkony žáků. Kromě kvalifikovaných pedagogů je samozřejmě klíčová i podpora a přístup rodičů, citlivý a cílevědomý výběr aktivit trávení volného času.
Anotace anglicky
Today's time places great demands on human health, and has been since childhood. Compulsory school attendance is associated with a number of significant risks associated with way of teaching, epidemiological situation, preventive measures and lifestyle. This paper is about the most important of them how to change them. On the basis of professional literature and the authors' own experience, using analytical and synthetic approach was compiled overview and commentary on important risk moments of school elementary school students aged 12-15 in the country. The school is in terms of student and teacher environment where there are different risks. First, it is necessary to mention lack of exercise (low funding of physical education, concern for the welfare for high-power rating, obesity), a faster spread of certain infections (a large number of people in a small space, limited air exchange) and strain (failure curves performance, biorhythms). These factors influence the holistic concept of health, his physical attributes, mental and social, although in varying degrees. Other mention moments of stress (large volume of encyclopedic knowledge, time pressure, testing, teacher attitude, peers) on children's organism and its consequences, a higher incidence of accidents (more than 100,000 annually, 70% of primary schools, 50% in physical education), an increase cases of dependency behavior, in terms of substance (every other pupil tried cannabis, one in five drink alcohol excessively, every tenth regular smoking), the so-called virtual drugs. Perhaps also mention other socially pathological phenomena, such as bullying (in relation to classmates as well as teachers, almost every second student was bullied) and snoop using modern information technologies. Growing incidence of allergies in the pediatric population (trouble is every third child), and also because the school does not make them specifically suitable environment (live animals, plants, fungi, dust, vending machines for food and beverages, microclimate). Can not be ignored or information about nutrition and problematic drinking regime children (prefer a quick and easy way of eating, the school does not always ensure a healthy nutritional habits). Good knowledge of school and risk of early preventive measures can significantly affect health status, satisfaction and performance of pupils. In addition to qualified teachers is of course crucial as well support and parental access, responsive and purposeful choice of leisure activities.
Návaznosti
MSM0021622421, záměrNázev: Škola a zdraví pro 21. století
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Škola a zdraví pro 21. století
VytisknoutZobrazeno: 9. 5. 2024 23:35