SMRČKA, Martin, Vilém JURÁŇ, Ondřej NAVRÁTIL, Eduard NEUMAN, Andrej MRLIAN a Roman GÁL. Monitoring tkáňového kyslíku a CBF v mozku pro detekci a léčbu mozkové ischemie u pacientů po těžkém subarachnoidálním krvácení. In Výroční kongres České neurochirurgické společnosti : Sborník abstrakt. 2011.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Monitoring tkáňového kyslíku a CBF v mozku pro detekci a léčbu mozkové ischemie u pacientů po těžkém subarachnoidálním krvácení
Autoři SMRČKA, Martin, Vilém JURÁŇ, Ondřej NAVRÁTIL, Eduard NEUMAN, Andrej MRLIAN a Roman GÁL.
Vydání Výroční kongres České neurochirurgické společnosti : Sborník abstrakt, 2011.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 30000 3. Medical and Health Sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Změnil Změnil: Mgr. Michal Petr, učo 65024. Změněno: 16. 1. 2012 08:42.
Anotace
Cílem práce je vyhodnotit možné zlepšení výsledků v léčbě pacientů po SAK HH 4 a 5 (klasifikace podle Hunta-Hesse), ohrožených rozvojem ischemických komplikací následkem vazospazmů při použití monitorace tkáňového kyslíku v mozku (PbtCh, systém Licox) a průtoku krve v bílé hmotě mozkové tkáně (CBF, systém Hemedex). Do studie (2011) bylo zatím zařazeno 6 pacientů se SAK HH 4 a 5 s prokázaným zdrojem krvácení (aneuryzmatem). Jednalo se ve všech případech o pacienty na řízené ventilaci, aneuryzmata byla ošetřena v 2 případech coilingem, v 4 případech clippingem. Pacienti byli monitorováni čidlem pro měření PbtCh, čidlem pro měření CBF, čidlem pro měření nitrolebního tlaku (ICP), sledován byl také invazivně měřený střední arteriální tlak (MAP). Zaznamenávány byly údaje vždy po jedné hodině, údaje byly statisticky zpracovány. Vyhodnoceny byly také výsledky léčby kvantifikované pomocí Glasgow Outcome Scale (GOS) 3 měsíce po vzniku SAK. Léčebné výsledky budou v budoucnu porovnány s kontrolním souborem tvořeným restrospektivně získanými údaji o léčebných výsledcích pacientů se SAK HH 4 a 5 léčených v letech 2006-2010.Studie je plánována na 3 roky, takže zatím (i vzhledem k omezenému počtu prozatím, zařazených pacientů) nebylo provedeno statistické srovnávání léčebných výsledků experimentálního a standardně léčeného souboru pacientů.
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 10:20