TOMÁŠEK, Jiří, Štěpán TUČEK a Tomáš ANDRAŠINA. Hepatocelulární karcinom – diagnostika a terapie z pohledu klinického onkologa. Gastroenterologie a hepatologie. Praha: Ambit Media, 2011, roč. 65, č. 3, s. 149-153, 4 s. ISSN 1804-7874.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Hepatocelulární karcinom – diagnostika a terapie z pohledu klinického onkologa
Název anglicky Hepatocellular carcinoma – diagnosis and treatment from the medical oncology perspective
Autoři TOMÁŠEK, Jiří (203 Česká republika, garant, domácí), Štěpán TUČEK (203 Česká republika, domácí) a Tomáš ANDRAŠINA (703 Slovensko, domácí).
Vydání Gastroenterologie a hepatologie, Praha, Ambit Media, 2011, 1804-7874.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30000 3. Medical and Health Sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/11:00055002
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova anglicky liver cirrhosis; hepatocellular carcinoma ; sorafenib ; liver transplantation; transarterial chemoembolisation
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: Mgr. Michal Petr, učo 65024. Změněno: 5. 4. 2012 15:08.
Anotace
Hepatocelulární karcinom (HCC) patří v ČR mezi vzácnější malignity. Screening má v ČR omezený význam, je však doporučen pro pacienty v riziku s cirhózou jater a hepatitidou B a C. Metody a úspěšnost léčby závisí na rozsahu nádorového onemocnění a funkčním postižení ostatního jaterního parenchymu. Kurativní léčba zahrnuje chirurgickou resekci nebo radiofrekvenční ablaci tumoru a transplantaci jater. Mezi paliativní metody s prokázaným účinkem se řadí transarteriální chemoembolizace (TÁCE), alkoholizace (PEI) a jediná systémová léčba sorafenibem. Diagnostika a léčba s výhodou využívá multidisciplinárního přístupu a patří do specializovaných center. Mezioborová spolupráce a zlepšení komunikace mezi jednotlivými pracovišti vede k vyšší úspěšnosti léčby volbou a dostupností optimálního postupu u více pacientů.
Anotace anglicky
Hepatocellular carcinoma (HCC) in the Czech Republic represents a small group of tumours. Unlike other countries, in the Czech Republic screening is of limited value. However, it has been recommended by the expert panel for groups at major risk-patients with hepatic cirrhosis and patients with hepatitis B andC. The choice of a method of treatment and its success depend on the extent of the malignant disease and the functional impairment of remaining liver parenchyma. The curative treatment includes surgical resection or radiofrequency ablation, and liver transplantation. The palliative methods proven as effective include trans-arterial chemoembolization(TACE), percutaneous ethanol injection (PEI), and the only systemic treatment, with sorafenib. The diagnostic and therapeutic workup uses a multidisciplinary approach and belongs to specialized centres. Thank to the multidisciplinary approach and the improvement in communication between various institutions, the optimal procedure has become achievable for more patients.
VytisknoutZobrazeno: 25. 9. 2024 02:29