LIPOVÝ, Břetislav, Nora GREGOROVÁ a Michaela FIAMOLI. Polékové dermatologické katastrofy v ambulantní praxi. Referátový výběr z dermatovenerologie. Praha: Czechopress agency s.r.o., 2011, roč. 53, č. 4, s. 35-40. ISSN 1213-9106.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Polékové dermatologické katastrofy v ambulantní praxi
Název anglicky Dermatological drug disaster in outpatient practice
Autoři LIPOVÝ, Břetislav (203 Česká republika, garant, domácí), Nora GREGOROVÁ (203 Česká republika) a Michaela FIAMOLI (203 Česká republika, domácí).
Vydání Referátový výběr z dermatovenerologie, Praha, Czechopress agency s.r.o. 2011, 1213-9106.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30200 3.2 Clinical medicine
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/11:00055074
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky toxická epidermální nekrolýza Stevens-Johsonův syndrom ambulantní praxe léky
Klíčová slova anglicky toxic epidermal necrolysis Stevens-Johnson syndrome outpatient practice drigs
Změnil Změnil: prof. MUDr. Břetislav Lipový, Ph.D., MBA, LL.M., učo 60248. Změněno: 22. 1. 2012 11:41.
Anotace
Toxickou epidermální nekrolýzu poprvé popsal Alan Lyell v roce 1956. Podobně jako Stevens-Johnsonův syndrom zařazujeme i toxickou epidermální nekrolýzu do skupiny tzv. Burn-like syndromů. Pro oba syndromy je charakteristická různě rozsáhlá kožní a slizniční exfoliace, která je způsobena apoptotickým procesem v oblasti dermo-epidermální junkce. Apoptóza je indukována celou řadou patofyziologických pochodů, ve kterých hraje nejdůležitější úlohu dysregulace v kalciové homeostáze, sekreci TNF-alfa a CD95 systému (Fas – ligand, CD95L a Fas – receptor, CD95R). Dnes stále řada autorů věří, že Stevens-Johnsonův syndrom je pouze jiná klinická manifestace stejného imunologického procesu jako u Lyellova syndromu, který způsobuje menší nekrolýzu v oblasti kůže s dominantním postižením sliznic. Základním cílem přehledového sdělení je definovat nejrizikovější léky, běžně preskribované v každodenní ambulantní praxi, z pohledu rozvoje exfoliativních syndromů jako toxická epidermální nekrolýza a Stevens-Johnsonův syndrom. Největší důraz je v článku kladen na včasnou a adekvátní diagnostiku těchto syndromů, která může být mnohdy složitá, přesto je naprosto esenciální ve zlepšení prognózy takto postižených pacientů.
Anotace anglicky
Toxic epidermal necrolysis was first described by Alan Lyell in 1956. Just as Stevens-Johnson syndrome we include toxic epidermal necrolysis to a group of so-called burn-like syndromes. For both syndromes are characterized variously extensive skin and mucosal exfoliation, which is caused apoptotic process in the dermo-epidermal junction. Apoptosis is induced by a variety of pathophysiological processes, which plays an important role in calcium homeostasis dysregulation, the secretion of TNF- alfa and the CD95 systém (Fas-ligand, CD95L, and Fas-receptor, CD95R). Today, many authors still believe that Stevens-Johnson syndrome is just another clinical manifestation of the same immunological process as Lyell s syndrome, which causes minor skin necrolysis in the dominant mucosa disabilities. The aim of this study is to define most risk drugs commonly uses in everyday clinical practice, from the perspective of developing exfoliative syndromes such ad toxic epidermal necrolysis and Stevens-Johnson syndrome. The greatest emphasis is placed on the article timely and adequate diagnosis of these syndromes, which can sometimes be difficult, but it is absolutely essential in improving the prognosis of patients so affected.
VytisknoutZobrazeno: 23. 9. 2024 11:06