MARTYKÁNOVÁ, Lucie. Výživa a závislost. Biologický pohled na etiologii poruch příjmu potravy. In Řehulka, Evžen. School and Health 21. Studie k výchově ke zdraví. Brno: Masarykova univerzita, 2011, s. 283-289. ISBN 978-80-210-5722-7.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Výživa a závislost. Biologický pohled na etiologii poruch příjmu potravy
Název anglicky Nutrition and addiction. Biological perspective on the etiology of eating disorders
Autoři MARTYKÁNOVÁ, Lucie.
Vydání Brno, School and Health 21. Studie k výchově ke zdraví. od s. 283-289, 7 s. 2011.
Nakladatel Masarykova univerzita
Další údaje
Typ výsledku Stať ve sborníku
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Lékařská fakulta
ISBN 978-80-210-5722-7
Klíčová slova česky závislost, poruchy příjmu potravy, systém odměny, serotonin, endokanabinoidy
Klíčová slova anglicky addiction, eating disorders, reward system, serotonin, endocannabinoids
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Lucie Martykánová, učo 16329. Změněno: 1. 2. 2012 12:26.
Anotace
Poruchy příjmu potravy představují v současné době v rozvinutých zemích značný problém, stále neznáme přesnou příčinu vzniku těchto poruch. Jedná se o multifaktoriální onemocnění. Díky rozvoji molekulárně biologických metod byla odhalena genetická dispozice k adiktivnímu chování. Byly objeveny genetické varianty v oblasti neuropřenašečových systémů mozku (množství, hustota receptorů, rychlost degradace). Hlavním neuropřenašečem odpovědným za vznik závislosti je dopamin. K jeho produkci dochází v mozku při uspokojení potřeb organismu a díky němu zažíváme pocit spokojenosti. Snížená (jedinec potřebuje k pocitu spokojenosti silnější podněty), nebo naopak zvýšená aktivita systému odměny v mozku (jedinec zažívá silnější pocit uspokojení a je více motivován chování opakovat) je podle současného názoru příčinou vzniku závislosti. Tento koncept je dobře použitelný pro vysvětlení závislosti na přejídání i na hladovění. Prokázanou genetickou komponentu poruch příjmu potravy je zapořebí brát v úvahu při přípravě preventivních programpů zaměřených na správnou výživu.
VytisknoutZobrazeno: 21. 9. 2024 13:02