BŘEZKOVÁ, Veronika and Halina MATĚJOVÁ. Laktózová tolerance versus laktózová intolerance - II. část (Lactose tolerance versus lactose intolerance). Sestra v diabetologii. Praha: Nakladatelství GEUM Praha, 2011, vol. 7, No 4, p. 5-7. ISSN 1801-2809.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name Laktózová tolerance versus laktózová intolerance - II. část
Name (in English) Lactose tolerance versus lactose intolerance
Authors BŘEZKOVÁ, Veronika (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution) and Halina MATĚJOVÁ (203 Czech Republic, belonging to the institution).
Edition Sestra v diabetologii, Praha, Nakladatelství GEUM Praha, 2011, 1801-2809.
Other information
Original language Czech
Type of outcome Article in a journal
Field of Study 30202 Endocrinology and metabolism
Country of publisher Czech Republic
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
RIV identification code RIV/00216224:14110/11:00055448
Organization unit Faculty of Medicine
Keywords (in Czech) laktózová intolerance; mléko; diagnostika; terapie
Keywords in English lactose intolerance; milk
Changed by Changed by: Mgr. Michal Petr, učo 65024. Changed: 11/2/2012 14:11.
Abstract
Ačkoliv se tolerance laktózy v různé míře vyskytuje u lidí po celém světě, je pro určité skupiny obyvatelstva typická vyšší či nižší forma laktózové intole-rance. V literatuře bývá popisována také jako hypolaktázie či non-perzistence laktázy (nedostatečnost laktázy). Mění se věkem či v důsledku aktuální „kondice" tenkého střeva. Hlavní příznaky projevů laktózové intolerance jsou poměrně jasné, ale také celkem nespecifické, snadno zaměnitelné za příznaky častých či méně častých onemocnění trávicího traktu. Jejich správná diagnostika tak může být bez použití speciálních testů na aktivitu laktázy zkomplikována. Výživové doporučení silně závisí na pochopení podmínek individuální laktózové intolerance, která je pak jednoduše umírněna vhodným výběrem potravin obsahujících laktózu.
Abstract (in English)
Although the tolerance of lactose in varying degrees occurs in people throughout the world, for certain population groups characterized by higher or lower form of lactose intolerance. In the literature it is described as hypolaktázie or non-persistence of lactase (lactase deficiency). Varies with age or due to the current "fitness" of the small intestine. Main symptoms of lactose intolerance symptoms are quite clear, but also quite non-specific, easily mistaken for symptoms of frequent or less frequent diseases of the digestive tract. The correct diagnosis can be no use of special tests complicated by lactase activity. Nutritional advice depends heavily on understanding the individual circumstances of lactose intolerance, which is then easy to moderate suitable choice of foods containing lactose.
PrintDisplayed: 18/7/2024 18:18