NEUSAR, Aleš. Kdy se to jenom stalo? (Ne)dokonalost paměti na osobní a veřejné události. 1. vyd. Brno: MSD, 2011, 214 s. ISBN 978-80-7392-155-2.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Kdy se to jenom stalo? (Ne)dokonalost paměti na osobní a veřejné události
Název česky Kdy se to jenom stalo? (Ne)dokonalost paměti na osobní a veřejné události
Název anglicky When did it happen? (Im)perfection of memory for personal and public events
Autoři NEUSAR, Aleš (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání 1. vyd. Brno, 214 s. 2011.
Nakladatel MSD
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Odborná kniha
Obor 50100 5.1 Psychology and cognitive sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14230/11:00055501
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
ISBN 978-80-7392-155-2
Klíčová slova česky datace; paměť; dotazování; událost; osobní událost; veřejná událost; vzpomínky; kalendárium
Klíčová slova anglicky dating; memory; inquiry; event; personal event; public event; memories; calendar instrument
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: Mgr. Aleš Neusar, učo 195480. Změněno: 3. 4. 2012 12:30.
Anotace
Autor se věnuje (ne)dokonalosti lidské paměti na data a způsobům, jakými lidé přicházejí na to, kdy se staly události z jejich minulosti. Rekonstruování data může být obtížné, zejména pokud jde o méně významné či neosobní události. Není překvapivé, že lidé v odhadech často chybují. Přesnost datace přitom ovlivňuje nejen způsob dotazování, ale i osobní charakteristiky lidí a typy událostí. Někteří lidé datují přesněji, zařazení určitých událostí je snazší a pro zpřesnění datace můžeme využít různé techniky. Autor zkoumá, které vlivy se na přesnosti nejvíce podílejí. V závěru nastiňuje možnosti, jak se zlepšovat v dovednosti pamatovat si data. Cílovou skupinou čtenářů jsou psychologové, sociologové, lékaři, žurnalisté, vyšetřovatelé či historikové, kteří pracují s časovým aspektem událostí a lidé toužící si zlepšit paměť na data.
Anotace anglicky
The author focuses on (in)competence of human memory for dates and ways how people arrive at when happened events from their past. Date reconstruction may be a difficult especially when dealing with less important and impersonal events. It is not surprising that people often fail. Dating accuracy is influenced by the way of interviewing, personal characteristics, and type of events. Some people are more accurate, some events are easier to date, and various aided recall techniques may be used. The author examines which sources influence the accuracy most. Finally he outlines the possibilities how to improve the ability to remember dates. The target groups of readers are psychologists, sociologists, doctors, journalists, investigators, or historians who work with temporal aspect of events and people who wish to improve their memory for dates.
Návaznosti
MSM0021622406, záměrNázev: Psychologické a sociální charakteristiky dětí, mládeže a rodiny, vývoj osobnosti v době proměn moderní společnosti
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Psychologické a sociální charakteristiky dětí, mládeže a rodiny, vývoj osobnosti v době proměn moderní společnosti
VytisknoutZobrazeno: 19. 9. 2024 11:27