PANČOCHA, Karel a Lenka SLEPIČKOVÁ. Měření výsledků inkluzivních aktivit prostřednictvím konceptu participace. In BARTOŇOVÁ, M., VÍTKOVÁ, M. Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami V. Education of pupils with special educational needs V. 1. vyd. Brno: Paido, 2011, s. 27-36, 9 s. ISBN 978-80-7315-220-8.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Měření výsledků inkluzivních aktivit prostřednictvím konceptu participace
Název česky Měření výsledků inkluzivních aktivit prostřednictvím konceptu participace
Název anglicky Measuring the Outcome of Inclusive Activities through the Concept of Participation
Autoři PANČOCHA, Karel (203 Česká republika, domácí) a Lenka SLEPIČKOVÁ (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání 1. vyd. Brno, BARTOŇOVÁ, M., VÍTKOVÁ, M. Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami V. Education of pupils with special educational needs V. od s. 27-36, 9 s. 2011.
Nakladatel Paido
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor 50300 5.3 Education
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14410/11:00055745
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
ISBN 978-80-7315-220-8
Klíčová slova česky inkluze; participace; měření participace; životní situace osob s postižením
Klíčová slova anglicky inclusion; participation; measuring participation; life situation of people with disabilities
Změnil Změnila: PhDr. Pavla Pitnerová, Ph.D., učo 32695. Změněno: 16. 3. 2012 18:38.
Anotace
Inkluze osob s postižením je žádoucím společenským cílem, zdůrazňovaným v politických dokumentech, v pedagogice a v sociální práci. Klíčovým indikátorem inkluze/míry společenského začlenění a jednou z komponent životní situace osob s postižením je participace. Jedná se o multidimenzionální koncept, užívaný v různých kontextech (medicína, pedagogika, sociologie) pro uchopení míry začlenění jedince do společenských rolí, situací a aktivit. V českém kontextu není samostatné měření participace rozvinuto – společenské začlenění jednotlivce se měří pouze dotazníkem SF-36, který je zaměřen na kvalitu života obecně, citována je také klasifikace MKF. Cílem textu je shrnout debatu o měření inkluze prostřednictvím konceptu participace a představit výzkum prof. Heinemana, který na bázi klasifikace MKF vytvořil vlastní způsob měření participace.
Anotace anglicky
Inclusion of people with disabilities is a desirable social goal, which is emphasized in educational, social and political documents. Participation is used worldwide in many disciplines as a key indicator of inclusion/the extent of social inclusion and one of the components of life situations of people with disabilities. The instrument for measuring participation has not been developed within the Czech context, so far. Components leading to the participation measurement as it is defined in ICF are included, for example, in the measurement of the quality of life, for which a questionnaire version SF-362 was created. The aim of the paper is to summarize the debate over conceptualization of participation and the way of measuring participation and to present the research of prof. Heinemann, who created the way of measuring participation on the base of ICF classification.
Návaznosti
MSM0021622443, záměrNázev: Speciální potřeby žáků v kontextu Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Speciální potřeby žáků v kontextu Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání
VytisknoutZobrazeno: 19. 9. 2024 06:36