PACHOLÍK, Viktor a Marie BLAHUTKOVÁ. Plavání osob se specifickými potřebami. In Alena Buková, Karol Lukáč. Rekreačný šport, zdravie, kvalita života. Košice: Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, Ústav telesnej výchovy a športu, 2012, s. 233-239. ISBN 978-80-7097-935-8.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Plavání osob se specifickými potřebami
Název anglicky Swimming for People with Disabilities
Autoři PACHOLÍK, Viktor (203 Česká republika, garant, domácí) a Marie BLAHUTKOVÁ (203 Česká republika, domácí).
Vydání Košice, Rekreačný šport, zdravie, kvalita života, od s. 233-239, 7 s. 2012.
Nakladatel Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, Ústav telesnej výchovy a športu
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50100 5.1 Psychology and cognitive sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Kód RIV RIV/00216224:14510/12:00059411
Organizační jednotka Fakulta sportovních studií
ISBN 978-80-7097-935-8
Klíčová slova česky plávání; osoby s tělesným postižením; Halliwickův koncept; subjektivní prožitky a stavy osobnosti
Klíčová slova anglicky people with physical handicap; Halliwick Concept; subjective experiences and personality states
Štítky rivok
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Eva Špillingová, učo 110713. Změněno: 14. 4. 2013 18:11.
Anotace
Pohyb je fenomén života, základní projev živých organismů. Bez pohybu by nebyl život. Společnost si již nezastupitelný význam pohybu pro zdraví člověka plně uvědomuje a přizpůsobuje tomu životní podmínky i prostředí. I přes tyto snahy však dosud není věnována dostatečná pozornost sportu osob se specifickými potřebami, osob s postižením. Mnoho postižených se ve vodním prostředí necítí bezpečně, nedokáže se ve vodě uvolnit a pobyt v bazénu je pro ně spíše utrpením. Přílišná snaha mnoha pečujících se projevuje křečovitostí, a tím se nepříjemné pocity mohou umocňovat. Vznikají tak mnohdy složité situace, které jsou v pozdějším věku velmi obtížně odstranitelné. Na Fakultě sportovních studií v Brně probíhá výzkum zaměřený na psychické prožitky a stavy osob s tělesným postižením v souvislosti s výukou plavání podle Halliwickova konceptu. Tento příspěvek přináší průběžné výsledky tohoto výzkumu.
Anotace anglicky
Movement is a phenomenon of life and a basic aspect of live organisms. There would be no life without movement. Society realizes the importance of movement as a means of health of men and thus adapts the life conditions and the environment as well. Despite these attempts not enough attention is focused on sport in people with special needs and the handicapped. Many handicapped do not feel safe in water environment, cannot relax their body and therefore, a stay in a swimming pool may become a distress experience. Too much care of the assistants causes convulsiveness, which makes the unpleasant feelings grow and hardly removable psychic blocks may appear. At the Faculty of Sports Studies in Brno research is conducted on how psychical experiences and states of people with physical handicap are related to application of the Halliwick Swimming Concept. This paper presents some of the partial results of this inquiry.
VytisknoutZobrazeno: 8. 5. 2024 04:18