NEČASOVÁ, Denisa. Buduj vlast - posílíš mír! Ženské hnutí v českých zemích 1945-1955. Brno: Matice moravská, 2011, 411 s. Knižnice Matice moravské, sv. 34. ISBN 978-80-86488-82-0.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Buduj vlast - posílíš mír! Ženské hnutí v českých zemích 1945-1955
Název česky Buduj vlast - posílíš mír! Ženské hnutí v českých zemích 1945-1955
Název anglicky Build Your Homeland - You Strengthen Peace! The Womenś Movement in the Czech Lands 1945-1955
Autoři NEČASOVÁ, Denisa (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Brno, 411 s. Knižnice Matice moravské, sv. 34, 2011.
Nakladatel Matice moravská
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Odborná kniha
Obor 60101 History
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14210/11:00055983
Organizační jednotka Filozofická fakulta
ISBN 978-80-86488-82-0
Klíčová slova česky ženské hnutí komunismus české země
Klíčová slova anglicky womenś; movement; communism; Czech Lands
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Alena Rokosová, učo 107259. Změněno: 5. 10. 2012 14:18.
Anotace
Předkládaná práce si klade za cíl nastínit formální a obsahové proměny organizací žen v českých zemích v letech 1945–1955 s důrazem na jejich postupnou transformaci v éře komunistické vlády. Fenomén ženského hnutí jako jeden z významných rysů moderní společnosti nacházel svoji realizaci v daném období právě prostřednictvím těchto subjektů, byť po únoru 1948 je užití tohoto termínu dosti problematické. Text sleduje organizace žen v rámci několik hlavních ukazatelů: proces a okolnosti vzniku dané organizace, proklamované cíle, reálná pracovní činnost, organizační podoba, členská základna, kontakty s mezinárodními organizacemi žen a v poúnorovém období vzájemný vztah s KSČ. Uvedenou problematiku zasazuje do širšího kontextu první kapitola zabývající se nástinem ženského hnutí v českých zemích od 19. století do druhé světové války. Poslední část knihy se věnuje obrazům „nové“ socialistické ženy, které reprezentují poúnorové změny v symbolické rovině. Z hlediska metodologie převažuje v předkládané práci komparace vybraných faktorů v různých časových obdobích. Tomuto požadavku je přizpůsobena i celková struktura textu, resp. jeho členění do totožných podkapitol. Nedílnou metodologickou součást však tvoří i kategorie genderu, odkazující ke konstrukční a zvnějšku připsané, a tudíž časově i geograficky proměnné podobě feminity a maskulinity. Kniha čerpá především z archivního materiálu různé provenience, cenný pramen ale představují i dobová periodika a publikace.
Anotace anglicky
The purpose of the book is to outline changes of the form and content of the womenś organizations in the Czech Lands in 1945-1955 with a special emphasis on the gradual transformation under the communist regime. It was by means of these organizations that the phenonmenon of womenś movement as one of significant features of modern society was realized in the given period, although the usage of the term itself is problematic with regard to the period after February 1948. The womenś organizations are examined on the basis of several main indicators: process and conditions of formation of the individual organizations, proclaimed aims, actual activities, organizational structure, membership, contacts to international womenś organizations and, after February 1948, mutual relationship with the Communist Party of Czechoslovakia. These issues are placed into a wider context in the first chapter dealing with womenś movement in the Czech Lands from the 19th century to the Second World War. The last part of the book is dedicated to portrayals of the "new" socialist women, which represent post-February changes at a symbolic level. In terms of methodology, comparison of selected factors in various period is predominant. The overall structure of the text, its division into identical subchapters, conforms to this approach. The employed methodology also includes the category of gender, which refers to the construed and extrinsic, and thus changable in time and space, from of feminity and masculinity. The book is based particularly on archive materials of varied provenience, but contemporaneous periodicals and publications are previous sources as well.
Návaznosti
MSM0021622426, záměrNázev: Výzkumné středisko pro dějiny střední Evropy: prameny, země, kultura
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Výzkumné středisko pro dějiny střední Evropy: prameny, země, kultura
VytisknoutZobrazeno: 22. 7. 2024 12:30