MACÍKOVÁ, Petra, J. GIESY a Klára HILSCHEROVÁ. Využití in vitro biotestů pro hodnocení kontaminace vodního prostředí AhR-aktivními látkami. Bulletin VÚRH Vodňany. 2011, roč. 47, č. 4, s. 13-22. ISSN 0007-389X.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Využití in vitro biotestů pro hodnocení kontaminace vodního prostředí AhR-aktivními látkami.
Název anglicky USE OF IN VITRO BIOASSAYS TO EVALUATE CONTAMINATION OF AQUATIC ENVIRONMENT WITH AhR-ACTIVE COMPOUNDS
Autoři MACÍKOVÁ, Petra (203 Česká republika, domácí), J. GIESY (124 Kanada) a Klára HILSCHEROVÁ (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Bulletin VÚRH Vodňany, 2011, 0007-389X.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30304 Public and environmental health
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14310/11:00056358
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova anglicky AhR-dependent toxicity; river ecosystem; passive sampling; in vitro assays
Štítky AKR, rivok
Změnil Změnil: prof. RNDr. Luděk Bláha, Ph.D., učo 15473. Změněno: 19. 3. 2012 12:13.
Anotace
Ve vodním prostředí lze nalézt mnoho typů chemických kontaminantů, které mohou být vázány na pevnou matrici nebo rozpuštěné ve vodě. V komplexní směsi těchto látek není jednoduché určit celkový toxický potenciál. Mnoho hydrofobních polutantů je schopno aktivovat AhR receptor a způsobit tak možné poškození zdraví organismů. Vhodným nástrojem k určení AhR aktivních látek (látky podobné dioxinům) ve vzorcích z vodního prostředí je in vitro bioassay v kombinaci s chemickými analýzami.
Anotace anglicky
The aquatic environment is contaminated with many types of chemical compounds that can be dissolved in water or bound to solid particles and in sediments. In complex mixtures is very difficult to estimate their toxic potential. Many types of hydrophobic persistent pollutants are able to activate arylhydrocarbon receptor (AhR) that might have negative consequences for organisms’ health. Suitable tools to assess AhR-active (dioxin-like) compounds in aquatic samples are in vitro bioassays in combination with chemical analysis.
Návaznosti
ED0001/01/01, projekt VaVNázev: CETOCOEN
MSM0021622412, záměrNázev: Interakce mezi chemickými látkami, prostředím a biologickými systémy a jejich důsledky na globální, regionální a lokální úrovni (INCHEMBIOL) (Akronym: INCHEMBIOL)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Interakce mezi chemickými látkami, prostředím a biologickými systémy a jejich důsledky na globální , regionální a lokální úrovni
2B08036, projekt VaVNázev: Nové molekulárně biologické a biochemické metody pro monitoring estrogenů a dalších chemických endokrinních disruptorů (Akronym: ENVISCREEN)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Nové molekulárně biologické a biochemické metody pro monitoring estrogenů a dalších chemických endokrinních disruptorů
VytisknoutZobrazeno: 30. 5. 2024 08:54