ŠPÁC, Jiří a Bohuslav KIANIČKA. Nové postupy v antikoagulační léčbě u seniorů s fibrilací síní. Kardiologická revue. 2012, roč. 14, č. 1, s. 22-26. ISSN 1212-4540.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Nové postupy v antikoagulační léčbě u seniorů s fibrilací síní
Název anglicky New approaches in anticoagulant therapy in elderly patients with atrial fibrillation
Autoři ŠPÁC, Jiří (203 Česká republika, garant, domácí) a Bohuslav KIANIČKA (203 Česká republika, domácí).
Vydání Kardiologická revue, 2012, 1212-4540.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30201 Cardiac and Cardiovascular systems
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/12:00059543
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky antikoagulační léčba; fibrilace síní; warfarin; gatrany; xabany
Klíčová slova anglicky anticoagulation treatment; atrial fibrillation; warfarin; gatrans; xabans
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: Mgr. Michal Petr, učo 65024. Změněno: 22. 3. 2012 14:31.
Anotace
Antikoagulační léčba u seniorů s fibrilací síní představuje jeden z nejčastěji prováděných léčebných postupů s relativně nebezpečným rizikovým profilem. Před zahájením léčby je nutno provést rizikovou stratifikaci, která slouží jako pomůcka k výběru vhodné terapie a zhodnoceni rizika vedlejších účinků - krvácení. Donedávna byl jediným antikoagulačním přípravkem warfarin mající řadu nevýhod a rizik. V posledních letech se objevila řada antikoagulačních látek blokujících funkci trombinu nebo koagulačního faktoru X, které v řadě klinických zkoušek prokázaly vyšší účinnost v prevenci tromboembolie spojenou s nižším výskytem krvácení. Nové antikoagulační látky mají nejen řadu výhod, ale také některá omezení (omezení léčebné účinnosti při nedostatečné compliance u kognitivních poruch starších nemocných), která je nutno respektovat v léčbě, tak aby výhody nových přípravků nebyly znehodnoceny nesprávným použitím v praxi.
Anotace anglicky
New approaches to anticoagulant treatment for senior citizens with atrial fibrillation. Anticoagulant treatment for senior citizens with atrial fibrillation represents one of the most frequently administered treatments, with a relatively safe risk profile. Before beginning the procedure, it is necessary to carry out a risk assessment to assist the selection of a suitable therapy and in assessment of the risk of side-effects (bleeding). Until recently, the only anticoagulant was warfarin, which has a number of shortcomings. In recent years, a number of anticoagulant substances have appeared that block the functioning of thrombin or factor X, and which have shown in a number of clinical tests greater effectiveness in the prevenbon of thromboses connected to lower prevalence of bleeding. New anticoagulants have not only a number of advantages, but also some limitations that must be respected during treatment so that the benefits of new substances are not negated through incorrect use in practice.
Návaznosti
MSM0021622402, záměrNázev: Časná diagnostika a léčba kardiovaskulárních chorob
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Časná diagnostika a léčba kardiovaskulárních chorob
VytisknoutZobrazeno: 8. 5. 2024 23:52