JELÍNEK, Martin, Petr KVĚTON, Dalibor VOBOŘIL a Helena KLIMUSOVÁ. Analýza mentálních procesů při volbě odpovědi na položku: využití IRT modelu pro položky s nominálními kategoriemi. In Sociální procesy a osobnost, Člověk na cestě životem: křižovatky a mosty. 2011.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Analýza mentálních procesů při volbě odpovědi na položku: využití IRT modelu pro položky s nominálními kategoriemi
Název česky Analýza mentálních procesů při volbě odpovědi na položku: využití IRT modelu pro položky s nominálními kategoriemi
Název anglicky Analysis of mental processes in item responding: the use of IRT model for nominal categories items
Autoři JELÍNEK, Martin, Petr KVĚTON, Dalibor VOBOŘIL a Helena KLIMUSOVÁ.
Vydání Sociální procesy a osobnost, Člověk na cestě životem: křižovatky a mosty, 2011.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 50100 5.1 Psychology and cognitive sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky model pro nominální kategorie; IRT; distraktor; test
Klíčová slova anglicky nominal categories model; item response theory; distractor; test
Změnil Změnil: PhDr. Dalibor Vobořil, Ph.D., učo 7062. Změněno: 15. 1. 2019 12:35.
Anotace
- Předložená studie se zabývá analýzou mentálních procesů, které se uplatňují při volbě odpovědi na položku výkonového testu, která má jednu správnou odpověď a sadu několika distraktorů. Studie byla provedena na příkladu vybraných položek z testu prostorové představivosti, který byl součástí Testu studijních předpokladů. Výzkumný vzorek tvořilo 2001 osob (52 % žen). Demonstrovány jsou možnosti, které přináší polytomní IRT model pro nominální kategorie do procesu analýzy a tvorby testových položek a je diskutován přínos modelu pro validizaci teoretických úvah o mentálních procesech respondentů.
Anotace anglicky
- In the presented study we deal with analysis of mental processes that applies when a tested person tries to identify one correct answer from a set of several choices in a performance test. We analyzed selected items from a spatial reasoning subtest of the Learning Potential Test. The sample consisted of 2001 subjects (52 % females). We demonstrated possibilities of polytomous IRT Nominal Categories Model for item construction and analysis, and discussed the benefits of the model for validation of theoretical assumptions about respondents' mental processes.
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 19:38