KALICHOVÁ, Miriam. Biomechanical analysis of the basic classical dance jump – the grand jeté. International Journal of Biological and Life Sciences. WASET, 2011, roč. 2011, č. 59, s. 422 - 426. ISSN 2010-376X.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Biomechanical analysis of the basic classical dance jump – the grand jeté
Autoři KALICHOVÁ, Miriam (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání International Journal of Biological and Life Sciences, WASET, 2011, 2010-376X.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor Sport a aktivity volného času
Stát vydavatele Spojené státy
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14510/11:00056719
Organizační jednotka Fakulta sportovních studií
Klíčová slova anglicky biomechanical analysis; classical dance; grand jeté; jump
Štítky rivok
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Miriam Kalichová, Ph.D., učo 54151. Změněno: 31. 3. 2014 23:55.
Anotace
The aim of this study was to analyse the most important parameters determining the quality of the motion structure of the basic classical dance jump – grand jeté. Research sample consisted of 8 students of the Dance Conservatory in Brno. Using the system Simi motion we performed a 3D kinematic analysis of the jump. On the basis of the comparison of structure quality and measured data of the grand jeté, we defined the optimal values of the relevant parameters determining the quality of the performance. The take-off speed should achieve about 2.4 m/s, the optimum take-off angle is 28 - 30 degrees. The take-off leg should swing backward at the beginning of the flight phase with the minimum speed of 3.3 m/s. If motor abilities of dancers achieve the level necessary for optimal performance of a classical dance jump, there is room for certain variability of the structure of the dance jump.
VytisknoutZobrazeno: 19. 9. 2024 23:41