POSPÍŠIL, Zdeněk. Identifikace parametrů deterministických modelů - užití metod kvadratického programování. In David Hampel, Jiří Hartman, Jaroslav Michálek. Biometric Methods and Models in Current Science and Research. Proceedings. 2011. vyd. Brno: Central Institute of Supervising and Testing in Agriculture, 2011, s. 237-244. ISBN 978-80-7401-028-6.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Identifikace parametrů deterministických modelů - užití metod kvadratického programování
Název anglicky Identifuing the parameters of deterministic models - using quadratic programming methods
Autoři POSPÍŠIL, Zdeněk (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání 2011. vyd. Brno, Biometric Methods and Models in Current Science and Research. Proceedings, od s. 237-244, 8 s. 2011.
Nakladatel Central Institute of Supervising and Testing in Agriculture
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 10103 Statistics and probability
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Kód RIV RIV/00216224:14310/11:00056729
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
ISBN 978-80-7401-028-6
Klíčová slova česky maticový populační model; identifikace parametrů; kvadratické programování; Coccinellidae; leukémie
Klíčová slova anglicky matrix population model; parameters identification; quadratic programming; Coccinellidae; leukaemia
Štítky AKR, rivok
Změnil Změnil: prof. RNDr. Zdeněk Pospíšil, Dr., učo 707. Změněno: 12. 2. 2013 11:04.
Anotace
Deterministické dynamické modely představují jeden z možných nástrojů pro popis vývoje nějakého biologického systému, typicky nějak strukturované populace nebo interagujících populací v (agro)ekosystémech. Tyto modely vždy obsahují více parametrů. Pro jejich praktické použití je třeba tyto parametry odhadnout z pozorovaných nebo experimentálně získaných dat. Příspěvek uvede jistou modifikaci metody nejmenších čtverců pro odhad parametrů, která vede na úlohu kvadratického programování. Použití metody je ilustrováno jednak na modelu vývoje populace slunéčka na kukuřici, jednak na přežívání pacientů s leukémií.
Anotace anglicky
Deterministic dynamical models represent a tool for a description of a biological system evolution, namely, of a structured population or interacting populations in (aggro)-ecosystems ones. Such models contain certain number of parameters. To apply the models, one need to identify or to estimate these parameters from field or experimental data. The contribution presents a modification of least-squares method for parameters estimation which leads to a quadratic programming problem. The method is applied to a succession of seven-spot ladybird population on corn and to a leukaemia-free survival of patients.
VytisknoutZobrazeno: 22. 9. 2024 13:43