BRANDEJS, Michal, Filip DANĚK, Tomáš ZÁBOJNÍK a Miroslav KŘIPAČ. On-line video přehrávač pro elektronickou podporu výuky. 2011.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název On-line video přehrávač pro elektronickou podporu výuky
Název anglicky On-line e-learning video player
Autoři BRANDEJS, Michal (203 Česká republika, garant, domácí), Filip DANĚK (203 Česká republika, domácí), Tomáš ZÁBOJNÍK (703 Slovensko, domácí) a Miroslav KŘIPAČ (203 Česká republika, domácí).
Vydání 2011.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Software
Obor 10201 Computer sciences, information science, bioinformatics
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14330/11:00056799
Organizační jednotka Fakulta informatiky
Klíčová slova česky video přehrávač; IS MU
Klíčová slova anglicky video player; IS MU
Technické parametry Odpovědná osoba pro jednání k získání licence software: Ing. Jitka Brandejsová, Masarykova univerzita, Fakulta informatiky, Botanická 68a, 602 00, Brno, tel. 549 493 233, e-mail: brandejsova@fi.muni.cz
Změnil Změnil: RNDr. Pavel Šmerk, Ph.D., učo 3880. Změněno: 17. 4. 2012 16:57.
Anotace
On-line přehrávač videa je integrovaný software pro přehrávání digitálního videa pomocí sítě Internet na lokálním počítači. K jeho využití je potřeba běžný internetový prohlížeč a přístup k serveru, který poskytuje soubory s filmovým obsahem. Software umožňuje pohodlné ovládání pro koncové uživatele včetně funkcí pro přizpůsobení velikosti přehrávaného okna a posun videa po časové ose. Oproti jiným běžně dostupným přehrávačům však přináší vylepšení ve třech zásadních oblastech, které vznikly jako výsledek vlastních vývojových prací v oblasti moderních informačních systémů na Fakultě informatiky Masarykovy univerzity. První z nich je pokročilá správa přístupových práv, která zahrnuje integrované možnosti přístupu ke studijním materiálům Informačního systému Masarykovy univerzity. To znamená, že přehrávač zohledňuje nastavení přístupových práv k souboru s videem. Pokud například učitel nastaví u videa možnost přehrávání pouze pro studenty svého předmětu, přehrávač zabrání spuštění neoprávněným uživatelem. Učitel také může nastavit, zda lze video pouze přehrávat pomocí tohoto přehrávače, nebo zda umožní uživatelům video stáhnout a uložit na vlastní počítač v různých formátech. Mezi druhou sadu vylepšení patří funkce usnadňující vložení videa ze strany jeho poskytovatelů. Učitel tak má možnost jednoduše video vložit v podstatě libovolném formátu a povolit u něj přehrávaní. Systém automaticky video převede do požadovaného tvaru a nastaví zvolená přístupová práva. Pro sdílení videa není proto nutná žádná další pokročilá znalost práce s počítačem nebo nainstalovaný další software a práci zvládne i běžný uživatel. Tato část software přehrávače je plně integrovaná do Informačního systému. Poslední sadou vlastností přehrávače je vyšší ochrana před neautorizovaným uložením videa v případě, že si to majitel videa nepřeje. Přehrávač neoprávněné uložení značně znesnadňuje pomocí různých pokročilých technik.
Anotace anglicky
On-line Video Player is an integrated software that allows playing digital internet video on a local computer. It can be accessed via regular internet browser with internet access to a server with movie content. This software provides easy end-user control including video windows size changes and moving. It provides three new types of features among other video players which are based on results of modern information system development at Faculty of Informatics, Masaryk University. First, it contains advanced access rights managements including integrated access to study materials inside the Masaryk University Information System. For example, if a teacher wants to narrow access to a video file only to students of his course, the player will disallow playing this video by other users. A teacher may also enable or disable downloading and saving video file in different formats. The second set of features represents saving video by a content provider. A teacher can upload a video file in almost any format an allow its playing. System automatically converts this file into demand format and sets its access rights. Sharing video with On-line Video Player is therefore easy for all users with basic computer skills. This part of player is fully integrated into Masaryk University Information System. The last group of abilities allows higher protection against unauthorized video saving. On-line Video Player implements several advanced features so that saving video file becomes very difficult.
Návaznosti
LA09016, projekt VaVNázev: Účast ČR v European Research Consortium for Informatics and Mathematics (ERCIM) (Akronym: ERCIM)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Účast ČR v European Research Consortium for Informatics and Mathematics
VytisknoutZobrazeno: 28. 3. 2024 19:54