BRÁZDIL, Tomáš a Stefan KIEFER. Stabilization of Branching Queueing Networks. In Proceedings of the 29th International Symposium on Theoretical Aspects of Computer Science. Paris, France: IBFI Schloss Dagstuhl, 2012, s. 507-518. ISBN 978-3-939897-35-4.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Stabilization of Branching Queueing Networks
Název česky Stabilizace sítí větvících se front
Autoři BRÁZDIL, Tomáš (203 Česká republika, garant, domácí) a Stefan KIEFER (276 Německo).
Vydání Paris, France, Proceedings of the 29th International Symposium on Theoretical Aspects of Computer Science, od s. 507-518, 12 s. 2012.
Nakladatel IBFI Schloss Dagstuhl
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 10201 Computer sciences, information science, bioinformatics
Stát vydavatele Francie
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání paměťový nosič (CD, DVD, flash disk)
WWW DOI
Kód RIV RIV/00216224:14330/12:00057347
Organizační jednotka Fakulta informatiky
ISBN 978-3-939897-35-4
ISSN 1868-8969
Klíčová slova anglicky continuous time Markov decision processes; infinite state systems; performance analysis
Štítky formela-conference
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: doc. RNDr. Tomáš Brázdil, Ph.D., učo 4074. Změněno: 11. 4. 2013 09:15.
Anotace
Queueing networks are gaining attraction for the performance analysis of parallel computer systems. A Jackson network is a set of interconnected servers, where the completion of a job at server i may result in the creation of a new job for server j. We propose to extend Jackson networks by "branching" and by "control" features. Both extensions are new and substantially expand the modelling power of Jackson networks. On the other hand, the extensions raise computational questions, particularly concerning the stability of the networks, i.e, the ergodicity of the underlying Markov chain. We show for our extended model that it is decidable in polynomial time if there exists a controller that achieves stability. Moreover, if such a controller exists, one can efficiently compute a static randomized controller which stabilizes the network in a very strong sense; in particular, all moments of the queue sizes are finite.
Anotace česky
Sítě front jsou stále více používány za účelem analýzy výkonu paralelních počítačových systémů. Jacksonova síť je tvořena sítí vzájemně propojených serverů a to tak, že dokončení úlohy na serveru i může vést k vytvoření nové úlohy pro server j. My navrhujeme rozšíření Jacksonových sítí o možnost "větvení" úloh a o kontrolní mechanismus. Obě rozšíření podstatně zvýší modelovací sílu sítí. Na druhou stranu, algoritmická analýza, zejména v souvislosti se stabilitou, je tímto rozšířením komplikována. Přesto ukážeme, že problém stability je rozhodnutelný v polynomiálním čase i pro náš rozšířený model. Navíc, pokud existuje příslušný stabilní kontroler, lze efektivně spočítat stacionární randomizovaný kontroler, který je také stabilní.
Návaznosti
GAP202/10/1469, projekt VaVNázev: Formální metody pro analýzu a verifikaci komplexních systémů
Investor: Grantová agentura ČR, Formální metody pro analýzu a verifikaci komplexních systémů
VytisknoutZobrazeno: 27. 4. 2024 02:51