IVANOVIČ, Mirjana a Tomáš PITNER. Technology-enhanced learning for Java programming: Duo cum faciunt idem, non est idem. ACM Inroads. New York, NY, USA: ACM, 2011, roč. 2, č. 1, s. 55-63, 8 s. ISSN 2153-2184. doi:10.1145/1929887.1929906.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Technology-enhanced learning for Java programming: Duo cum faciunt idem, non est idem
Autoři IVANOVIČ, Mirjana (688 Srbsko) a Tomáš PITNER (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání ACM Inroads, New York, NY, USA, ACM, 2011, 2153-2184.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 10201 Computer sciences, information science, bioinformatics
Stát vydavatele Spojené státy
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14330/11:00059983
Organizační jednotka Fakulta informatiky
Doi http://dx.doi.org/10.1145/1929887.1929906
Klíčová slova anglicky Computer and Information Science Education
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: prof. RNDr. Tomáš Pitner, Ph.D., učo 94. Změněno: 25. 5. 2012 00:20.
Anotace
Background pedagogical theories and methods underpinning technology-enhanced learning in introductory programming courses at a university level attract teachers' community and foster continuous research at least since the end of the nineties. However, it still has not led to a generally applicable way of teaching and learning that would guarantee the best possible success under the given circumstances. This rather pessimistic fi nding intrigued and inspired authors of this paper to analyze, present, and compare selected experiences gathered during nearly a decade of technology-enhanced approach in teaching an object-oriented programming languages with specifi c focus on Java at two large universities in two countries. In this paper we have examined a number of issues affecting its positioning in the curriculum, learning design, and quality at both institutions. Based on quantitative and qualitative analysis, the history and current state is evaluated and key recommendations for planning, designing, deployment, and evaluation of similar courses are provided. Different traditions and independent development at both institutions allow us to draw generally applicable conclusions not infl uenced by specifi c properties of one particular educational system.
Anotace česky
Pedagogické teorie a metody založené na učení za podpory technologií v úvodních kurzech programování na univerzitní úrovni lákají komunitu učitelů a podporují nepřetržitý výzkum nejméně od konce devadesátých let. Nicméně, to ještě nevedlo k obecně platnému způsobu vyučování a učení, které by zaručovalo nejlepší úspěch za daných okolností. Tento poněkud pesimistické zjištění zaujalo a inspiroval autory tohoto článku analyzovat, prezentovat a porovnávat vybrané zkušeností získaných v průběhu téměř deseti letech za podpory technologií přístupu ve výuce objektově orientovaných programovacích jazyků C a Javě na dvou velkých univerzit v dvou zemí. V tomto článku jsme zkoumali celou řadu otázek, které ovlivňují jeho umístění v osnovách, učení designu a kvality v obou institucích. Na základě kvantitativní a kvalitativní analýzy, historie a současný stav hodnocení a klíčová doporučení pro plánování, projektování, zavádění a vyhodnocování podobné kurzy jsou k dispozici. Různé tradice a nezávislý vývoj v obou institucích nám umožňují vyvodit obecně platné závěry nejsou ovlivněny specifickými vlastnostmi jednoho konkrétního vzdělávacího systému.
Návaznosti
LA09016, projekt VaVNázev: Účast ČR v European Research Consortium for Informatics and Mathematics (ERCIM) (Akronym: ERCIM)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Účast ČR v European Research Consortium for Informatics and Mathematics
VytisknoutZobrazeno: 19. 3. 2024 04:37