RAŠOVSKÁ, Tereza, Alena ŽÁKOVSKÁ, Helena NEJEZCHLEBOVÁ, Hana KUČEROVÁ, Naďa BARTOŇKOVÁ a Adam NOREK. Liší se prevalence klíšťat na Borrelia burgdorferi sensu lato na dvou rozdílných lokalitách na území města Brna? In Tomáškovy dny 2012. 2012. ISBN 978-80-210-5874-3.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Liší se prevalence klíšťat na Borrelia burgdorferi sensu lato na dvou rozdílných lokalitách na území města Brna?
Název česky Liší se prevalence klíšťat na Borrelia burgdorferi sensu lato na dvou rozdílných lokalitách na území města Brna?
Název anglicky Is there a difference in prevalence of ticks on Borrelia burgdorferi sensu lato in different localities placed in the city Brno?
Autoři RAŠOVSKÁ, Tereza (203 Česká republika, garant, domácí), Alena ŽÁKOVSKÁ (203 Česká republika), Helena NEJEZCHLEBOVÁ (203 Česká republika), Hana KUČEROVÁ (203 Česká republika), Naďa BARTOŇKOVÁ (203 Česká republika) a Adam NOREK (203 Česká republika).
Vydání Tomáškovy dny 2012, 2012.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 30105 Physiology
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14310/12:00060163
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
ISBN 978-80-210-5874-3
Klíčová slova česky prevalence, klíšťata, Borrelia burgdorferi sesu lato
Klíčová slova anglicky prevalence ticks Borrelia burgdorferi sesu lato
Štítky AKR
Změnil Změnila: Mgr. Tereza Rašovská, učo 322510. Změněno: 5. 4. 2013 15:42.
Anotace
: Klíšťata patří mezi nejrozšířenější krevsající členovce v přírodě. Nejčastější přenášené nemoci způsobené klíštětem v Evropě jsou lymeská borelióza (LB) a klíšťová encefalitida. Monitorování prevalence klíšťat bylo započato v r. 2010, a to na dvou lokalitách v odlišných částech města: Pisárky a Zamilovaný hájek (ZH). Cílem studia bylo porovnat prevalenci Bbsl a aktivitu klíšťat na dvou rekreačních lokalitách často navštěvovaných obyvateli města Brna, sledovat rizika nákazy v roce 2011 a vymezit kritické měsíce. Důraz je kladen hlavně na odlišnosti při stejném postupu. V letech 2010 - 2011 byla klíšťata v pravidelných týdenních intervalech po jedné hodině sbírána metodou vlajkování. Klíšťata byla posléze vyšetřována metodou zástinové mikroskopie (DFM) na přítomnost patogenních spirochet. Pozitivní vzorky na DFM byly vyšetřeny metodou PCR pro identifikaci Bbsl. Statistická analýza potvrdila závislost aktivity klíšťat na teplotě ovzduší na obou lokalitách. Bylo zjištěno, že pozitivita klíšťat je větší v Zamilovaném hájku (17 %). V Pisárkách byla pozitivita výrazně nižší (7%). Kritický měsíc z hlediska aktivity klíšťat byl na obou lokalitách červen, kdy počet klíšťat za tento měsíc byl v Pisárkách 151, zatímco v ZH 211. Nejvíce mohl být člověk vystaven klíšťatům v Pisárkách 27. 6., kdy počet klíšťat byl za hodinu 59 jedinců, v ZH to bylo 2. 6. s počtem jedinců 74. Nejvyšší pravděpodobnost nakažení Bbsl nastala v červnu a srpnu v Pisárkách (13pozitivních klíšťat) a květnu v ZH (28pozitivních klíšťat). Ačkoliv jde o 2 lokality na území města Brna od sebe vzdálené jen 5,76 km, prevalence i aktivita vykazovaly odlišnosti i v rámci jednoho města.
Anotace anglicky
Ticks belong among the widest blood sucking arthropods in nature. The most often transmitted diseases caused by ticks in Europe are Lyme borreliosis (LB) and tick encefalitis. Monitoring the prevalence of ticks in two localities placed in different parts of the city Brno - Pisárky and Zamilovaný hájek (ZH) - started in the year 2010. The aim of the study was to compare prevalence of Bbsl and activity of ticks in two recreational localities which were often visited by inhabitants of the city Brno and to follow up the risk of infection in the year 2011 and to define critic months. Emphasis was placed mainly on the differences for the same procedure. In the years 2010 and 2011 ticks were collected by method called flagging during one hour in regular week intervals. Subsequently ticks were examined by method density field microscopy (DFM) for the prevalence of pathogenic spirochetes. Positive samples obtained by DFM were examined by method PCR for identification of Bbsl. : Statistic analysis confirmed dependence of activity of ticks on the air temperature in both localities. It was found that the positivity of ticks was higher in the locality Zamilovaný hájek (17 %). In Pisárky the positivity was significantly lower (7%). The critic month in terms of activity of ticks was June in both localities when the number of ticks in that month was 151 in Pisárky and 211 in ZH. The highest exposure of people to ticks was on 27 th June in Pisárky when the number of ticks was 59 individuals per hour and on 2 nd June with the number of 74 individuals in ZH. The highest probability of infection by Bbsl occured in June and in August in Pisárky (13 positive ticks) and in May in ZH (28 positive ticks). Although these two localities are placed in the city Brno not far from each other (just 5,76 kilometres) prevalence and activity showed differences within one city.
VytisknoutZobrazeno: 8. 5. 2024 06:29