SCHENKOVÁ, Jana, Martina BÍLKOVÁ a Jindřiška BOJKOVÁ. Variabilita vodních opaskovců (Clitellata) na slatiništích vnějších Západních Karpat. In XVI. Konferencia Slovenskej limnologickej spoločnosti a České limnologické společnosti. 2012. ISBN 978-80-971056-0-0.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Variabilita vodních opaskovců (Clitellata) na slatiništích vnějších Západních Karpat
Název česky Variabilita vodních opaskovců (Clitellata) na slatiništích vnějších Západních Karpat
Název anglicky Variability of aquatic clitellates in outer Western Carpathians spring fens
Autoři SCHENKOVÁ, Jana, Martina BÍLKOVÁ a Jindřiška BOJKOVÁ.
Vydání XVI. Konferencia Slovenskej limnologickej spoločnosti a České limnologické společnosti, 2012.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 10600 1.6 Biological sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
ISBN 978-80-971056-0-0
Klíčová slova česky vodní opaskovci, gradient minerální bohatosti, substrát
Klíčová slova anglicky aquatic clitellates, poor-rich gradient, substratum
Příznaky Mezinárodní význam
Změnil Změnila: doc. RNDr. Jana Schenková, Ph.D., učo 1981. Změněno: 7. 7. 2017 17:14.
Anotace
Na slatiništích v oblasti vnějších Západních Karpat (Bílé Karpaty, Moravskoslezské Beskydy, Kysuce a Orava) byla studována diverzita a variabilita společenstva vodních opaskovců (Clitellata) na gradientu minerální bohatosti a na geografickém gradientu. Ke změně složení společenstva opaskovců docházelo především podél gradientu minerální bohatosti (poor-rich gradient) a v závislosti na charakteru substrátu (nepřímá gradientová analýza DCA). Tento gradient byl svázaný i se změnami zeměpisné šířky, což bylo dáno pozicí jednotlivých typů slatinišť, která je podmíněná geologicky. Další nezávislý gradient, podél něhož se uspořádaly především minerálně chudší slatiniště, představovalo množství jemného organického materiálu a amonné ionty, uvolňující se jeho rozkladem.
Anotace anglicky
Variability and diversity of aquatic clitellates was studied in outer Western Carpathians spring fens (Bílé Karpaty, Moravskoslezské Beskydy, Kysuce a Orava) on the gradient of mineral richness and geographic gradient. Clitellate assemblages composition changed preferably along the poor-rich gradient and substratum composition (indirect analysis DCA). This gradient was also connected with the latitude gradient, which was caused by the position of sampling sites, which is connected with geology. The second independent gradient which sorted mineral poor sampling sites, was amount of fine organic matter and ammonium ions released during organic matter decomposition.
Návaznosti
GAP505/11/0779, projekt VaVNázev: Vliv faktorů prostředí a schopnosti šíření na skladbu taxocenóz vodních bezobratlých v izolovaných prameništních slatiništích (Akronym: Bezobratlí v prameništních slatiništích)
Investor: Grantová agentura ČR, Vliv faktorů prostředí a schopnosti šíření na skladbu taxocenóz vodních bezobratlých v izolovaných prameništních slatiništích
MSM0021622416, záměrNázev: Diverzita biotických společenstev a populací: kauzální analýza variability v prostoru a čase
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Diverzita biotických společenstev: kauzální analýza variability v prostoru a čase
VytisknoutZobrazeno: 27. 4. 2024 06:56