RÉDOVÁ, Martina, Alexandr POPRACH, Radek LAKOMÝ, Marek SVOBODA a Ondřej SLABÝ. MikroRNA u renálního karcinomu. In MikroRNA v onkologii. první. Praha: Galén, 2012, s. 183-194. ISBN 978-80-7262-587-1.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název MikroRNA u renálního karcinomu
Název anglicky MicroRNAs in renal cell carcinoma
Autoři RÉDOVÁ, Martina, Alexandr POPRACH, Radek LAKOMÝ, Marek SVOBODA a Ondřej SLABÝ.
Vydání první. Praha, MikroRNA v onkologii, od s. 183-194, 12 s. 2012.
Nakladatel Galén
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor 30200 3.2 Clinical medicine
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Organizační jednotka Lékařská fakulta
ISBN 978-80-7262-587-1
Klíčová slova česky mikroRNA; renální karcinom
Klíčová slova anglicky microRNAs: renal cell carcinoma
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Ing. Mgr. Věra Pospíšilíková, učo 9005. Změněno: 15. 10. 2015 13:26.
Anotace
Česká republika patří celosvětově k zemím s nejvyšší incidencí renálního karcinomu, který tvoří 2-3% všech malignit u dospělých pacientů. Zatímco incidence stále roste, mortalita spíše klesá. Renální karcinom patří mezi značně heterogenní onemocnění - dosud nejsou známy biomarkery časného relapsu, neznáme ani prediktivní faktory odpovědi na léčbu. Proto se současné úsilí vědeckých týmů soustřeďuje na nalezení markerů časného relapsu po radikálním operačním výkonu či prediktivního, resp. prognostického faktoru u pacientů s renálním karcinomem. V poslední době se výzkum zaměřuje na objasnění vlivu miRNA na základní patofyziologické procesy, které se podílejí na vzniku renálního karcinomu, tedy například regulaci dějů spojených s hypoxií a následnou transkripcí hypoxií indukovaných onkogenů, dále podíl miRNA na procesu epiteliálně-mezenchymální tranzice atd. V současné době se výzkum rovněž zabývá studiem expresních hladin jednotlivých miRNA v séru či plazmě pacientů s nádory ledvin, i jako možných biomarkerů relapsu, resp. progrese onemocnění. Dosavadní poznatky dále naznačují, že by se miRNA mohly stát potenciálními terapeutickými cíli.
Anotace anglicky
In the Czech Republic, there is one of the highest incidence of renal cell carcinoma. In these days, the role of microRNAs in this tumour is highly studied.
Návaznosti
NT13547, projekt VaVNázev: Studium mikroRNA a genů asociovaných s procesem epiteliálně-mezenchymální tranzice jako potenciálních markerů pro predikci rizika a časný záchyt metastazování u pacientů s renálním karcinomem
VytisknoutZobrazeno: 10. 5. 2024 18:05