MACKOVÁ, Hana, Daniel HORÁK, Štěpánka TRACHTOVÁ, Bohuslav RITTICH a Alena ŠPANOVÁ. The Use of Magnetic poly(N-isopropylacrylamide) Microspheres for Separation of DNA from Probiotic Dairy Products. Journal of Colloidal Science and Biotechnology. USA: American Scientific Publishers, 2012. ISSN 2164-9634.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název The Use of Magnetic poly(N-isopropylacrylamide) Microspheres for Separation of DNA from Probiotic Dairy Products
Název česky Využití magnetických poly(N-isopropylacrylamid) mikročástic k izolaci DNA z probiotických mléčných výrobků
Autoři MACKOVÁ, Hana, Daniel HORÁK, Štěpánka TRACHTOVÁ, Bohuslav RITTICH a Alena ŠPANOVÁ.
Vydání Journal of Colloidal Science and Biotechnology, USA, American Scientific Publishers, 2012, 2164-9634.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor Genetika a molekulární biologie
Stát vydavatele Spojené státy
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Příznaky Mezinárodní význam
Změnil Změnil: doc. Ing. Bohuslav Rittich, CSc., učo 1639. Změněno: 2. 9. 2012 22:11.
Anotace
Magnetic thermosensitive poly(N-isopropylacrylamide) (PNIPAAm) microspheres 3.6 mikrom in size were prepared by the inverse emulsion polymerization in paraffin oil in the presence of maghemite (gama-Fe2O3) nanoparticles. Gama-Fe2O3 nanoparticles (11 nm) were obtained by coprecipitation of Fe(II) and Fe(III) chlorides in a basic solution followed by oxidation with NaClO. The size, polydispersity and iron content of the magnetic PNIPAAm microspheres were characterized by light microscopy, transmission electron microscopy (TEM) and atomic absorption spectroscopy (AAS). Thermosensitivity of water-swollen magnetic PNIPAAm microparticles was investigated by light microscopy equipped with a heating stage. Magnetic PNIPAAm microspheres were used for separation of DNA from probiotic dairy products (yoghurt) at different temperatures.
Anotace česky
Magnetické termosenzitivní mikročástice poly(N-isopropylacrylamid) (PNIPAAm) o průměru 3,6 mikrom byly připraveny inverzní emulzní polymerizací v parafinovém oleji v přítomnosti nanočástic maghemitu (gama-Fe2O3). Nanočástice (gama-Fe2O3) (11 nm) byly připraveny spolusrážením chloridů Fe2+ a Fe3+ v zásaditém prostředí,pokteré následovala jejich oxidace NaClO. Průměr, polydisperzita a obsah železa v magnetických PNIPAAm mikročásticích byly stanoveny světelným mikroskopem, transmisní elektronovou mikroskopií (TEM) a atomovou absorpční spektrofotometrií (AAS). Teplotní citlivost ve vodě nabotnalých magnetických částic byla stanovena pomocí světelného mikroskopu s vyhřívaným blokem. Magnetické PNIPAAm mikročástice byly použity pro izolaci DNA z probiotických mléčných výrobků (jogurt) při různých teplotách.
Návaznosti
2B06053, projekt VaVNázev: Nové postupy při charakterizaci a identifikaci probiotických kmenů bakterií vhodných pro funkční potraviny.
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Nové postupy při charakterizaci a identifikaci probiotických kmenů bakterií vhodných pro funkční potraviny
VytisknoutZobrazeno: 24. 7. 2024 23:17