ŠINDELÁŘ, Konstantin. Fantasy - významný žánrový typ v novodobé ruské fantastice. Proudy. Brno: Středoevr. centrum slovanských studií, Neuveden, č. 1, s. nestránkováno, 12 s. ISSN 1804-7246. 2012.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Fantasy - významný žánrový typ v novodobé ruské fantastice
Název anglicky Fantasy - important genre type in contemporary Russian fantastic literature
Autoři ŠINDELÁŘ, Konstantin (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Proudy, Brno, Středoevr. centrum slovanských studií, 2012, 1804-7246.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor Písemnictví, masmedia, audiovize
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14210/12:00060931
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky fantastická literatura; ruské fantasy; Nikolaj Pěrumov; Marija Semjonovová; G. L. Oldi
Klíčová slova anglicky fantastic literature; Russian fantasy; Nikolay Perumov; Maria Semyonova; H. L. Oldi
Štítky RIV - zkontrolováno, rivok
Změnil Změnila: Mgr. Vendula Hromádková, učo 108933. Změněno: 9. 4. 2013 15:15.
Anotace
Autor se ve svém článku věnuje fenoménu fantasy, představujícímu významný žánrový typ současné ruské fantastické literatury. Je pro ně běžné použití magie či jiných nadpřirozených úkazů coby hlavních součástí námětu či zápletky; řada fantasy děl se navíc odehrává ve vymyšlených světech, v nichž jsou kouzla zcela běžným jevem. Nutno podotknout, že pro ruskou literaturu je snaha odpoutat se od nevlídné reality a uniknout do jiného, lepšího světa v mnoha ohledech symptomatická – patrná je například již v utopických románech předminulého století. Autor ukazuje velkou pestrost nynější ruské fantasy, což dokládá na dílech Nikolaje Pěrumova, Marije Semjonovové a "G. L. Oldi", diametrálně odlišných autorů, jejichž tvorba má jediného společného jmenovatele – fantastičnost. Autor dochází k závěru, že ruská fantasy během pouhých dvaceti let své existence získala svou unikátní, nezaměnitelnou podobu, a to především proto, že dokázala umně naroubovat západní vzory na vlastní historický základ.
Anotace anglicky
The author of the present article deals with the phenomenon of fantasy, an important genre type in contemporary Russian fantastic literature. Fantasy is a genre of fiction that commonly uses magic and other supernatural phenomena as a primary element of theme or plot; moreover, many fantasy works take place in imaginary worlds where magic is something utterly common. It is important to point out that efforts to break free from the harsh reality and to escape into a different, better world are in fact quite symptomatic for the Russian literature – they are quite noticeable already in the 19th century utopian novels. The author shows a great diversity of present-day Russian fantasy, which is evidenced in works of Nikolay Perumov, Maria Semyonova and "H. L. Oldie", diametrically different authors, with their only common denominator being the fantasticalness. The author comes to the conclusion that the main reason for the Russian fantasy to gain its unique, unmistakable form during not more than twenty years of existence was its ingenious ability to combine Western examples with its very own historical base.
Návaznosti
MUNI/A/0789/2011, interní kód MUNázev: Slované a slavistika v areálovém pojetí (Akronym: Areaslav)
Investor: Masarykova univerzita, Slované a slavistika v areálovém pojetí, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 10. 4. 2024 23:30