PENKA, Miroslav. Antiagregační a antikoagulační léčba – základní principy. Kardiologická revue. roč. 14, č. 2, s. 63-67. ISSN 1212-4540. 2012.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Antiagregační a antikoagulační léčba – základní principy
Název anglicky Antiaggregating and anticoagulant therapy - basic principles
Autoři PENKA, Miroslav (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Kardiologická revue, 2012, 1212-4540.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30201 Cardiac and Cardiovascular systems
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/12:00060983
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky trombóza; antitrombotika; antiagregancia
Klíčová slova anglicky Antiaggregating drugs; Antithrombotics; Thrombosis
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Ing. Mgr. Věra Pospíšilíková, učo 9005. Změněno: 12. 2. 2013 10:22.
Anotace
Trombóza a embolie zaujímají v medicíně významné místo, protože patří k nejvýznamnějším příčinám morbidity a mortality nemocných. Mohou být různého původu a různého typu a setkáme se s nimi ve všech oblastech medicíny. Není proto divu, že se dlouhodobě vyvíjejí léky k jejich ovlivnění a předcházení. Je tomu tak i proto, že jsou ke zmíněnému úsilí předpoklady dány i okolností, že je tromboembolická nemoc problémem především vyspělejší části světa, kde je možné výzkumu věnovat patřičnou pozornost. Tak se vyvíjejí nové léky, nové možnosti podchycení jejich účinku, nové algoritmy a vše na základě řady studií, které jsou danému problému věnovány.
Anotace anglicky
Thrombosis and thrombembolism takes very important place in medicine, because they appears to the most important cause of morbidity and mortality of the patients at all. Thrombembolic events can be of different provenience and of different types and it is possible to meet them in all the regions of the medicine. It is not surprising, that new drugs are developing for long time to affect and prevent of thrombembolic complications more and more effectively. That is also because the concentrating effort is underline by this fact, that the problem is mainly the problem of developed part of the world, where the research has all the assumption to pay appropriate attention. New drugs are developed, new possibilities of their monitoring and new algorithms - all in context with lot of studies, which are to this problem dedicated.
VytisknoutZobrazeno: 18. 4. 2024 22:26