-
FIDRICH, Lukáš; Dagmar MATOULKOVÁ; Brožová MARTINA and Miroslav NĚMEC. Potential of technological yeast strains for commercial beta-glucan production using the low-cost medium. Online. In Tomáškovy dny 2020 - XXIX. konference mladých mikrobiologů 2020. Brno, 2020, p. 10. ISBN 978-80-210-9611-0.
-
VONTROBOVÁ, Eva; Petra KUBIZNIAKOVÁ; Jaromír FIALA; Jiří SOCHOR and Dagmar MATOULKOVÁ. Autochthonous yeasts as one of the tools to produce wines by original technologies. Kvasný průmysl. Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, 2019. ISSN 0023-5830. Available from: https://doi.org/10.18832/kp2019.65.38.
-
Potential of technological yeast strains for commercial beta-glucan production using low-cost mediumFIDRICH, Lukáš; Dagmar MATOULKOVÁ; Martina BROŽOVÁ and Miroslav NĚMEC. Potential of technological yeast strains for commercial beta-glucan production using low-cost medium. In The Biomania Student Scientific Meeting & EUSynBioS Symposium 2019. 2019.
-
FIALA, Jaromír; Eva VONTROBOVÁ; Dagmar MATOULKOVÁ; Petra KUBIZNIAKOVÁ; Lukáš FIDRICH and Jana OLŠOVSKÁ. Evoluce vinařské kvasinky. In EPS Academy - Víno - věda, historie, současnost. 2018.
-
MATOULKOVÁ, Dagmar; Eva VONTROBOVÁ; Martina BROŽOVÁ and Petra KUBIZNIAKOVÁ. Microbiology of brewery production – bacteria of the order Enterobacterales. Kvasný průmysl. PRAGUE: Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, 2018, vol. 64, No 4, p. 161-166. ISSN 0023-5830. Available from: https://doi.org/10.18832/kp201824.
-
NĚMEC, Miroslav and Dagmar MATOULKOVÁ. Základy obecné mikrobiologie (Introduction to General Microbiology). 1. dotisk 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2018, 256 pp. ISBN 978-80-210-7923-6.
-
KUBIZNIAKOVÁ, Petra; Eva VONTROBOVÁ; Tomáš VRZAL and Dagmar MATOULKOVÁ. Brewing microbiology - lactic acid bacteria and cultivation methods of their detection – Part III. Kvasný průmysl. Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, 2017, vol. 63, No 6, p. 307-313. ISSN 0023-5830.
-
VONTROBOVÁ, Eva; Jana KOPECKÁ; Gabriela ROTKOVÁ and Dagmar MATOULKOVÁ. Faktory ovlivňující produkci senzoricky aktivních látek u pivovarských a vinařských kvasinek (Factors Influencing the Production of Sensory Active Substances in Brewer's and Wine Yeast). Kvasný průmysl. Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, 2017, vol. 63, No 4, p. 173-189. ISSN 0023-5830. Available from: https://doi.org/10.18832/kp201720.
-
MATOULKOVÁ, Dagmar and Tatiana KOCHLÁŇOVÁ. Pivovarské kvasinky, spontánní kvašení (Lambic) versus kontaminace. In Jarní cena českých sládků, Zvíkovské Podhradí. 2017.
-
KOPECKÁ, Jana; Petra KUBIZNIAKOVÁ; Lukáš FIDRICH and Dagmar MATOULKOVÁ. Storage of pitching yeast in brewery. Kvasný Průmysl. Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, 2017, vol. 63, No 2, p. 52-56. ISSN 0023-5830. Available from: https://doi.org/10.18832/kp201707.
-
MATOULKOVÁ, Dagmar and Jana KOPECKÁ. Cesta do hlubin "duše" pivovarské kvasinky aneb genetika vs. praxe (A journey in to "the soul" of brewing yeast, genetic vs. practice). In X. ročník Jarní ceny českých sládků. 2016.
-
KOPECKÁ, Jana; Miroslav NĚMEC and Dagmar MATOULKOVÁ. Comparison of DNA-based techniques for differentiation of production strains of ale and lager brewing yeast. Journal of Applied Microbiology. 2016, vol. 120, No 6, p. 1561-1573. ISSN 1364-5072. Available from: https://doi.org/10.1111/jam.13116.
-
KOCHLÁŇOVÁ, Tatiana; Jana KOPECKÁ and Dagmar MATOULKOVÁ. Genotypová a fenotypová charakterizácia non-Saccharomyces kvasiniek. In 38. Pivovarsko-sladařský seminář. 2016.
-
KOCHLÁŇOVÁ, Tatiana; David KIJ; Jana KOPECKÁ; Petra KUBIZNIAKOVÁ and Dagmar MATOULKOVÁ. Kvasinky non-Saccharomyces a jejich význam v pivovarském průmyslu – I. část –Brettanomyces (Dekkera) (Non-Saccharomyces yeasts and their importance in the brewing industry – part I -Brettanomyces (Dekkera)). Kvasný Průmysl. Praha: Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s., 2016, vol. 62, 7-8, p. 198-205. ISSN 0023-5830.
-
KOCHLÁŇOVÁ, Tatiana; David KIJ; Jana KOPECKÁ; Petra KUBIZNIAKOVÁ and Dagmar MATOULKOVÁ. Kvasinky non-Saccharomyces a jejich význam v pivovarském průmyslu – II část (Non-Saccharomyces yeasts and their importance in the brewing industry – part II.). Kvasný Průmysl. Praha: Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s., 2016, vol. 62, 7-8, p. 206-214. ISSN 0023-5830.
-
KOCHLÁŇOVÁ, Tatiana; David KIJ; Jana ČMIELOVÁ; Petra KUBIZNIAKOVA and Dagmar MATOULKOVÁ. Non-Saccharomyces Yeasts and Their Importance in the Brewing Industry Part I -Brettanomyces (Dekkera). Kvasný průmysl. PRAGUE: Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, 2016, vol. 62, 7-8, p. 198-205. ISSN 0023-5830. Available from: https://doi.org/10.18832/kp2016024.
-
KOCHLÁŇOVÁ, Tatiana; David KIJ; Jana ČMIELOVÁ; Petra KUBIZNIAKOVA and Dagmar MATOULKOVÁ. Non-Saccharomyces yeasts and their importance in the brewing industry. Part II. Kvasný průmysl. PRAGUE: Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, 2016, vol. 62, 7-8, p. 206-214. ISSN 0023-5830. Available from: https://doi.org/10.18832/kp2016025.
-
KOPECKÁ, Jana and Dagmar MATOULKOVÁ. Polyfázová taxonomie technologicky významných kvasinek (Polyphasic taxonomy of technologically important yeasts). Československá biologická společnost, 2016, 18 pp. 25 (1). ISSN 1805-9619.
-
FIDRICH, Lukáš; Miroslav NĚMEC and Dagmar MATOULKOVÁ. Selekce kmene Saccharomyces cerevisiae pro výrobu beta–glukanu v provozním měřítku. In 38. Pivovarsko-sladařský seminář. 2016.
-
KOCHLÁŇOVÁ, Tatiana; Jana KOPECKÁ and Dagmar MATOULKOVÁ. Využitie non-Saccharomyces kvasiniek na výrobu piva. In 38. Pivovarsko-sladařský seminář. 2016.
-
KOPECKÁ, Jana; Miroslav NĚMEC; Dagmar MATOULKOVÁ; Pavel ČEJKA; Markéta JELÍNKOVÁ; Jürgen FELSBERG and Karel SIGLER. Effect of Growth Conditions on Flocculation and Cell Surface Hydrophobicity of Brewing Yeast. The Journal of the American Society of Brewing Chemists. American Society of Brewing Chemists, 2015, vol. 73, No 2, p. 143-150. ISSN 0361-0470. Available from: https://doi.org/10.1094/ASBCJ-2015-0324-01.
-
KOPECKÁ, Jana; Miroslav NĚMEC and Dagmar MATOULKOVÁ. Genetic characterisation and comparison of top and bottom fermenting brewing yeast strains used in the Czech Republic (poster). In 26. Pivovarsko-sladařské dny, Olomouc. 2015.
-
KRESCANKOVÁ, Katarína; Jana KOPECKÁ; Miroslav NĚMEC and Dagmar MATOULKOVÁ. Characterization of Technologically Utilized Saccharomyces Yeast. Kvasný průmysl. Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, 2015, vol. 61, No 6, p. 174-185. ISSN 0023-5830. Available from: https://doi.org/10.18832/kp2015019.
-
KRESCANKOVÁ, Katarína; Jana KOPECKÁ; Miroslav NĚMEC and Dagmar MATOULKOVÁ. Charakteristika kvasiniek rodu Saccharomyces využívaných v technológiách (Characteristic of the yeast genus Saccharomyces used in technologies). In XXIV. Tomáškovy dny mladých mikrobiologů. 2015.
-
KRESCANKOVÁ, Katarína; Jana KOPECKÁ; Miroslav NĚMEC and Dagmar MATOULKOVÁ. Charakterizace technologicky využívaných kvasinek rodu Saccharomyces (poster) (Characteristic of technologically used yeast genus Saccharomyces (poster)). In 26. Pivovarsko-sladařské dny. 2015.
-
MATOULKOVÁ, Dagmar and Jana KOPECKÁ. Mikrobiologická kontrola v pivovaru se zaměřením na pivu škodící mikroorganismy (Microbiology control of brewery focused on beer-spoilage microorganisms). In IX. ročník Jarní ceny českých sládků. 2015.
-
KOPECKÁ, Jana; Jana OLŠOVSKÁ and Dagmar MATOULKOVÁ. Vliv genové exprese kvasinek na senzorický profil piva (Impact of the yeast gene expression on the sensorial profile of beer). In 26. Pivovarsko-sladařské dny. 2015.
-
NĚMEC, Miroslav and Dagmar MATOULKOVÁ. Základy obecné mikrobiologie (Introduction to General Microbiology). 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2015, 256 pp. ISBN 978-80-210-7923-6.
-
KOPECKÁ, Jana; Dagmar MATOULKOVÁ; Miroslav NĚMEC; Markéta JELÍNKOVÁ and Jürgen FELSBERG. Comparison of DNA extraction methods in terms of yield, purity, long-term storage and downstream manipulation with brewer's yeast chromosomal DNA. The Journal of the American Society of Brewing Chemists. American Society of Brewing Chemists, 2014, vol. 72, No 1, p. 1-5. ISSN 0361-0470. Available from: https://doi.org/10.1094/ASBCJ-2014-0110-01.
-
KOPECKÁ, Jana; Dagmar MATOULKOVÁ; Jürgen FELSBERG; Markéta JELÍNKOVÁ and Miroslav NĚMEC. Genotypové odlišnosti technologických kmenů kvasinek rodu Saccharomyces (Genotype differences of the technological yeast strains of the genus Saccharomyces). In Čo nového v mikrobiológii. 2014.
-
KOPECKÁ, Jana; Dagmar MATOULKOVÁ; Jürgen FELSBERG; Markéta JELÍNKOVÁ and Miroslav NĚMEC. Genotypové odlišnosti technologických kmenů kvasinek rodu Saccharomyces (Genotypic differences of technological yeast strains of genus Saccharomyces). In Petra Olejníková, Hyacinta Májeková, Helena Budájková, Peter Kabát. Čo nového v mikrobiológii - Zborník krátkych článkov. Bratislava-Praha: neuveden, 2014, p. 96-101. ISBN 978-80-971422-2-3.
-
VÁVROVÁ, Andrea; Dagmar MATOULKOVÁ; Tereza BALÁŽOVÁ and Ondrej ŠEDO. MALDI-TOF MS Analysis of Anaerobic Bacteria Isolated from Biofilm-Covered Surfaces in Brewery Bottling Halls. The Journal of the American Society of Brewing Chemists. American Society of Brewing Chemists, 2014, vol. 72, No 2, p. 95-101. ISSN 0361-0470. Available from: https://doi.org/10.1094/ASBCJ-2014-0324-01.
-
KOPECKÁ, Jana; Miroslav NĚMEC and Dagmar MATOULKOVÁ. Mitochondriální DNA pivovarských kvasinek a její využití při rozlišení kvasinek (Mitochondrial DNA of brewing yeasts and its use in yeast identification). In 37. Pivovarsko – sladařský seminář. 2014.
-
KOPECKÁ, Jana; Dagmar MATOULKOVÁ and Miroslav NĚMEC. Surface characteristics and taxonomy of brewing yeasts. Kvasný průmysl. Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, 2014, vol. 60, 7-8, p. 182-190. ISSN 0023-5830.
-
KUBIZNIAKOVÁ, Petra; Jana KOPECKÁ and Dagmar MATOULKOVÁ. Wild yeasts and methods of their detection - Part II. Kvasný průmysl. Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, 2014, vol. 60, No 4, p. 78-87. ISSN 0023-5830.
-
MATOULKOVÁ, Dagmar; Jana KOPECKÁ and Petra KUBIZNIAKOVÁ. Brewing Microbiology - Wild Yeasts and Methods of Their Detection. Kvasný průmysl. 2013, vol. 59, No 9, p. 246-257. ISSN 0023-5830.
-
KOPECKÁ, Jana; Tereza BALÁŽOVÁ; Andrea VÁVROVÁ; Dagmar MATOULKOVÁ; Ivo SEDLÁČEK and Miroslav NĚMEC. Inovace výuky mikrobiologie Oddělení mikrobiologie a molekulární biotechnologie, PřF MU Brno (Inovation of education microbiology Department of microbiology and molecular biotechnology, Faculty of Science, Masaryk University Brno). In 26. kongres Československé spolenosti mikrobiologické. 2013. ISBN 978-80-260-4507-6.
-
KOPECKÁ, Jana; Dagmar MATOULKOVÁ; Markéta JELÍNKOVÁ; Jürgen FELSBERG and Miroslav NĚMEC. Molecular characterization of brewing and wine yeast strains in the Czech Republic. In 26th International Conference on Yeast Genetics and Molecular Biology. 2013. ISSN 0749-503X.
-
KOPECKÁ, Jana; Dagmar MATOULKOVÁ; Jürgen FELSBERG; Markéta JELÍNKOVÁ and Miroslav NĚMEC. PCR and restriction analysis of brewing and wine yeasts. In 25. pivovarsko-sladařské dny. 2013.
-
MATOULKOVÁ, Dagmar; Milan BITTNER; Lucie KYSELOVÁ; Tomáš BRÁNYIK; Andrea VÁVROVÁ; Tereza BALÁŽOVÁ and Ondrej ŠEDO. Výskyt Pectinatus a ostatních striktně anaerobních bakterií v biofilmu v prostředí stáčecí haly pivovaru. In 25. Pivovarsko-sladařské dny. 2013.
-
KUBIZNIAKOVÁ, Petra; Jana KOPECKÁ and Dagmar MATOULKOVÁ. Wild yeasts and methods of their detection - comparison of culture media. In 25. Pivovarsko-sladařské dny. 2013.
-
BITTNER, Milan; Tomáš BRÁNYIK and Dagmar MATOULKOVÁ. Adhesion of beer-spoiling microorganisms to solid surfaces. In CHISA 2012. 2012.
-
BITTNER, Milan; Tomáš BRÁNYIK and Dagmar MATOULKOVÁ. Adhezní vlastnosti anaerobních kontaminantů piva rodu Pectinatus a Megasphaera. In 20. konference Technologie a hodnocení výrobků nápojového průmyslu. 2012.
-
BITTNER, Milan; Tomáš BRÁNYIK; Gabriela PROCHÁZKOVÁ and Dagmar MATOULKOVÁ. Adhezní vlastnosti anaerobních kontaminantů v pivovarství. In 42. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin. 2012.
-
BUŇKA, František; Pavel BUDINSKÝ; Markéta ČECHOVÁ; Viliam DRIENOVSKÝ; Vendula PACHLOVÁ; Dagmar MATOULKOVÁ; Vlastimil KUBÁŇ and Leona BUŇKOVÁ. Content of biogenic amines and polyamines in beers from the Czech Republic. Journal of the Institute of Brewing. 2012. ISSN 2050-0416. Available from: https://doi.org/10.1002/jib.31.
-
KOPECKÁ, Jana; Dagmar MATOULKOVÁ; Miroslav NĚMEC; Markéta JELÍNKOVÁ and Jürgen FELSBERG. Identifikace průmyslových kmenů kvasinek (Identification of industrial yeast strains). In 36. Pivovarsko-sladařský seminář, Plzeň. 2012.
-
MATOULKOVÁ, Dagmar and Karel KOSAŘ. Kultivační půda pro kultivaci a identifikaci bakterií rodu Pectinatus a způsob odběru stěrů odběrovými tyčinkami. 2012.
-
SIGLER, Karel; Dagmar MATOULKOVÁ and Karel KOSAŘ. Metodika stanovení vlivu osmotického stresu na fyziologický stav pivovarských kvasinek a průběh hlavního kvašení. 2012.
-
MATOULKOVÁ, Dagmar; Karel KOSAŘ; Martin SLABÝ and Karel SIGLER. Occurrence and species distribution of strictly anaerobic bacterium Pectinatus in brewery bottling halls. The Journal of the American Society of Brewing Chemists. 2012. ISSN 0361-0470.
-
KOPECKÁ, Jana; Dagmar MATOULKOVÁ; Markéta JELÍNKOVÁ and Jürgen FELSBERG. Problematika identifikace průmyslových kmenů kvasinek (Problems in identification of industrial yeast strains). In Tomáškovy dny 2012. 2012. ISBN 978-80-210-5874-3.
-
LORENCOVÁ, Eva; Leona BUŇKOVÁ; Dagmar MATOULKOVÁ; Vladimír DRÁB; Pavel PLEVA; Vlastimil KUBÁŇ and František BUŇKA. Production of biogenic amines by lactic acid bacteria and bifidobacteria isolated from dairy products and beer. International Journal of Food Science and Technology. 2012, vol. 47, No 10, p. 2086-2091. ISSN 1365-2621. Available from: https://doi.org/10.1111/j.1365-2621.2012.03074.x.
-
MATOULKOVÁ, Dagmar; Karel KOSAŘ and Karel SIGLER. Rapid, simple and specific cultivation-based method for detection of Pectinatus spp. in brewery samples. The Journal of the American Society of Brewing Chemists. 2012, vol. 70, No 1, p. 29-34. ISSN 0361-0470. Available from: https://doi.org/10.1094/ASBCJ-2011-1214-01.
-
KOPECKÁ, Jana; Dagmar MATOULKOVÁ and Miroslav NĚMEC. Yeast and its uses. Kvasný průmysl. Praha, 2012, vol. 58, 11-12, p. 326-335. ISSN 0023-5830.
-
BRÁNYIK, Tomáš; Milan BITTNER; Jan VOLŠIČKA; Lucie SIŘIŠŤOVÁ and Dagmar MATOULKOVÁ. Adhesion of beer-spoiling microorganisms to solid surfaces. In 33rd International Congress of the European Brewery Convention. 2011.
-
BITTNER, Milan; Jan VOLŠIČKA; Dagmar MATOULKOVÁ and Tomáš BRÁNYIK. Biofilm formation of beer-spoiling microorganisms. In 1st European Congress of Applied Biotechnology. 2011.
-
ŘEZANKA, Tomáš; Lucie SIŘIŠŤOVÁ; Dagmar MATOULKOVÁ and Karel SIGLER. Hydrophilic interaction liquid chromatography: ESI–MS/MS of plasmalogen phospholipids from Pectinatus bacterium. Lipids. 2011, vol. 46, No 8, p. 765-780, 6 pp. ISSN 1558-9307.
-
MATOULKOVÁ, Dagmar and Karel SIGLER. Impact of the long-term maintenance method of brewer’s yeast on fermentation course, yeast vitality and beer characteristics. The Journal of the Institute of Brewing. London: Institute of Brewing & Distilling, 2011, vol. 117, No 3, p. 383-388. ISSN 0046-9750.
-
LORENCOVÁ, Eva; Leona BUŇKOVÁ; P PLEVA; František BUŇKA; Dagmar MATOULKOVÁ and Vladimír DRÁB. In vitro produkce biogenních aminů technologicky významnými bakteriemi mléčného kvašení. In Proteiny 2011. 2011.
-
MATOULKOVÁ, Dagmar and Karel KOSAŘ. Kultivační stanovení bakterií Pectinatus v pivovarském provozu. 2011.
-
SIGLER, Karel; Alena PICHOVÁ; Dagmar MATOULKOVÁ and Petr GABRIEL. Some factors affecting beer quality. In 39th Annual Conference on Yeasts, Smolenice, SR. 2011.
-
SIGLER, Karel and Dagmar MATOULKOVÁ. Stress responses in brewing yeast. Kvasný Průmysl. Praha: Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, 2011, vol. 57, 7-8, p. 277-284. ISSN 0023-5830.
-
SIGLER, Karel and Dagmar MATOULKOVÁ. Stress responses in brewing yeast. In 24. Pivovarsko-sladařské dny Brno. 2011.
-
MATOULKOVÁ, Dagmar and Karel KOSAŘ. Výskyt bakterií Pectinatus v prostředí pivovaru. In 24. Pivovarsko-sladařské dny Brno. 2011.
-
MATOULKOVÁ, Dagmar and Karel KOSAŘ. Detekce bakterií rodu Pectinatus v pivovarském provozu. In 25. kongres ČSSM, Stará Lesná, Vysoké Tatry, SR. 2010.
-
MATOULKOVÁ, Dagmar; Miroslav NĚMEC and Karel SIGLER. Effect of tetrahydroiso-alpha-acids on the growth of beer-spoiling and –nonspoiling bacteria. Kvasný Průmysl. Praha, 2010, No 10, p. 396-403.
-
SIGLER, Karel; Dagmar MATOULKOVÁ; Petr GABRIEL; Miroslav DIENSTBIER and Dana GÁŠKOVÁ. Kvasinky a stres: z laboratorních podmínek do pivovaru (Yeast and stress: from the laboratory to the brewery). Kvasný průmysl. Praha, 2010, vol. 56, No 2, p. 100-104. ISSN 0023-5830.
-
MATOULKOVÁ, Dagmar. Strictly anaerobic bacteria in beer and in breweries - Identification of the genus Pectinatus. In Tomáškovy dny. 2010.
-
MATOULKOVÁ, Dagmar and Karel SIGLER. Genetický základ schopnosti některých kmenů Lactobacillus brevis kazit pivo. In 23. pivovarsko-sladařské dny. 2009.
-
MATOULKOVÁ, Dagmar. Identifikace bakterií rodu Pectinatus ve vzorku kontaminovaného piva. In 23. pivovarsko-sladařské dny. 2009.
-
SIGLER, Karel; Dagmar MATOULKOVÁ; Miroslav DIENSTBIER and Petr GABRIEL. Net effect of wort osmotic pressure on fermentation course, yeast vitality, beer flavor, and haze. Applied Microbiology and Biotechnology. Německo, 2009, vol. 82, No 6, p. 1027-1035. ISSN 0175-7598.
-
SIGLER, Karel and Dagmar MATOULKOVÁ. Některe stresy působící na kvasnice během moderního pivovarského procesu. In 34. Pivovarsko-sladařský seminář. 2008.
-
GABRIEL, Petr; Miroslav DIENSTBIER; Dagmar MATOULKOVÁ; Karel KOSAŘ and Karel SIGLER. Optimized Acidification Power Test of Yeast Vitality and its Use in Brewing Practice. The Journal of the Institute of Brewing. London: Institute of Brewing & Distilling, 2008, vol. 114, No 3, p. 270-276. ISSN 0046-9750.
-
MATOULKOVÁ, Dagmar. Striktně anaerobní bakterie v pivu a pivovarském provozu (Strictly anaerobic bacteria in beer and in breweries). Kvasný průmysl. 2008, vol. 54, 11-12, p. 338-343. ISSN 0023-5830.